Onze letselschade advocaten adviseren u en claimen de letselschade!
Schade verhalen op aansprakelijkheidsverzekering na fietsongeluk?

Letselschade verhalen op aansprakelijkheidsverzekering na een fietsongeluk

U bent als fietser aangereden door een auto of andere fietser. Of een scooter of vrachtwagen heeft u aangereden met als gevolg letsel. De vraag is dan of u voor het claimen van letselschade een beroep kunt doen op een aansprakelijkheidsverzekering na een fietsongeluk. U leest hier alles over op deze pagina.

Soms is er een verplichte aansprakelijkheidsverzekering bij een fietsongeluk, namelijk als u door een auto aangereden bent of door een ander motorvoertuig. Bij een aanrijding tussen 2 fietsers is deze verplicht verzekering er niet. Maar dit betekent gelukkig niet dat u geen schadevergoeding eisen kunt. Onze letselschade advocaten leggen het u hieronder haarfijn uit.

Bent u als fietser aangereden en wilt u uw letselschade verhalen op een aansprakelijkheidsverzekering na het fietsongeluk? Onze letselschade advocaten helpen u graag. In de meeste gevallen kunnen wij u ook volledig kosteloos bijstaan bij letselschade. U leest meer over gratis juridische hulp bij letselschade door op de link te klikken.

Bel voor al uw vragen en gratis hulp bij letselschade gratis 0800 2784626 of klik op onderstaande button en wij nemen direct contact met u op.

Verplichte aansprakelijkheidsverzekering fietsongeluk

Is bij het fietsongeluk een auto betrokken, bijvoorbeeld omdat een fietser aangereden door een auto is, dan ligt de schuld altijd (deels) bij de auto. Dit geldt overigens ook bij een aanrijding tussen een fiets en een ander motorvoertuig.

Dat een motorvoertuig altijd schuld heeft aan een aanrijding met een fietser komt voort uit de wet en is te vinden in artikel 185 wvw. Hierin staat dat een motorvoertuig altijd (een deel van) de schade van een ongemotoriseerde moet betalen. Niet alleen bij een fietsongeval, maar ook als een voetganger aangereden wordt is er dus recht op een letselschadevergoeding.

Bent u aangereden door een auto, scooter of ander motorrijtuig, dan kan de letselschadeclaim direct bij de verzekeraar van het motorvoertuig ingediend worden. Er geldt namelijk een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor een fietsongeluk als er een auto bij betrokken is. Deze verplichte verzekering is ingevoerd op grond van de WAM, de wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.

Aansprakelijkheidsverzekering fietsongeluk: door een auto aangereden

Bent u dus als fietser aangereden, dan is er altijd een aansprakelijkheidsverzekering waar bij een fietsongeluk een beroep op gedaan kan worden. De WAM verzekeraar zal rechtstreeks de letselschadevergoeding aan u overmaken. Uiteraard kan een advocaat u hierbij helpen. Letselschadeverzekeraars hebben namelijk letselschade juristen in dienst die er alles aan zullen doen de letselschade uitkering zo laag mogelijk te houden. Een letselschade advocaat kan er voor zorgen dat u de letselschadevergoeding ontvangt waar u recht op heeft.

Zoals hiervoor al uiteengezet, is er altijd sprake van aansprakelijkheid aan de kant van het motorvoertuig. Maar wat betekent dit nu in de praktijk?

Op grond van art. 185 BW is er recht op een volledige schadevergoeding als de auto, scooter of motor fout zit bij het ongeluk tussen de auto en fiets. Bijvoorbeeld omdat u geen voorrang verleend werd. Maar als de fietser aangereden wordt door een eigen verkeersfout, dan bestaat er ook recht op een schadevergoeding. U bent als fietser namelijk een kwetsbare verkeersdeelnemer. Dus overtreedt u de voorrangsregels of rijdt u door rood, dan nog wordt in ieder geval een deel van uw letselschade vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering bij een fietsongeluk.

Bij eigen schuld zoals opgenomen in artikel 6:101 BW ontvangt de fietser altijd ten minste 50% van zijn of haar schade vergoed. Dit percentage kan op grond van de billijkheidscorrectie worden opgehoogd tot 75% en zelfs 100%.

Aansprakelijkheidsverzekering fietsongeluk tussen fietsers

Bij een aanrijding tussen fietsers bestaat er geen verplichte aansprakelijkheidsverzekering waar bij een fietsongeluk een beroep op gedaan kan worden. Er bestaat geen fietsverzekering die aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen fietser regelt. Maar kun je dan nooit je letselschade claimen op een letselschadeverzekeraar?

Gelukkig zijn de meeste mensen in Nederland verzekerd tegen aansprakelijkheid op grond van een AVP verzekering. Dit is een WA- verzekering voor particulieren. Op grond van deze verzekering kunt u de fietser die u aangereden heeft aansprakelijk stellen. Ondanks dat er geen fietsverzekering voor aansprakelijkheid bij een fietsongeluk bestaat, kunt u dus toch een letselschadevergoeding claimen op de aansprakelijke partij.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Bent u als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig dan wel een fietser? Dan kunt u kosteloos gebruik maken van de hulp van een letselschade advocaat van ons kantoor. Onze ervaren en deskundige letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en wij gaan direct voor u aan de slag.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een fietsongeluk.

 

Mensen lezen ook:

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  Wat is een bedrijfsongeval?

  Switch The Language

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar