Laat onze letselschade advocaten uw letselschade claimen!
Bent u aangereden op een voorrangsweg?

Schadevergoeding eisen bij aanrijding op voorrangsweg

Rijdt je als bestuurder op een voorrangsweg, dan moet al het verkeer voorrang verlenen, ook verkeer van rechts. Een voorrangsweg is te herkennen door een verkeersbord. Ook het einde van de voorrangsweg wordt met een verkeersbord aangegeven. Bestuurders die rijden op een weg uitkomende op een voorrangsweg worden gewaarschuwd door een driehoekig verkeersbord met een rode rand.

Op deze pagina bespreken wij de volgende onderwerpen:

 • wat is een voorrangsweg
 • voorrangsweg bord
 • afbuigende voorrangsweg
 • aanrijding op voorrangweg
 • gratis rechtsbijstand bij letselschade

Gratis juridische hulp bij een aanrijding

Ondanks dat voorrangswegen goed aangegeven worden, gaan het soms mis en wordt er geen voorrang verleend. Bij de aanrijding die hiervan het gevolg is, kunt u letsel oplopen. U kunt dan schadevergoeding eisen. Is een ander verantwoordelijk voor het ontstaan van de aanrijding, dan dient deze persoon op te komen voor uw letselschade.

In Nederland geldt er een verplichte verzekering voor motorvoertuigen. Wordt u door een auto aangereden op een voorrangsweg? Dan betaalt de autoverzekeraar van de schuldige partij uw letselschade. Ook worden door deze WAM- verzekeraar de kosten van een letselschade advocaat betaald. Daarom heeft u bij een aanrijding altijd recht op gratis rechtsbijstand.

Bent u op een voorrangsweg aangereden en wilt u gratis uw letselschade laten verhalen? Onze letselschade advocaten helpen u graag. Bel voor direct contact gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button, wij nemen dan direct contact met u op.

Wat is een voorrangweg?

In Nederland vinden wij de verkeersregels in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Hierin staat dat de hoofdregel is dat verkeer van rechts voorrang heeft op al het andere verkeer. Hierop bestaat echter 1 belangrijke uitzondering, namelijk als je op een voorrangsweg rijdt.

Rijdt u op een voorrangsweg, dan moeten alle bestuurders, zowel verkeer van links als van rechts voorrang verlenen. Een voorrangweg wordt aangegeven door een bord, net als het einde van een voorrangsweg.

Voorrangweg borg

Een voorrangsweg herken je aan het verkeersbord. Het betreft een verkeersbord in de vorm van een ruit. Het bord is wit met een geel vlak in het midden. Aan het einde van de weg staat hetzelfde bord, maar dan met 3 zwarte strepen door het bord.

Het verkeersbord voor een afbuigende voorrangsweg is te herkennen aan een rode driehoek. Naar welke kant de weg afbuigt wordt op het verkeersbord aangegeven door middel van een zwarte pijl of streep dit in de juiste richting wijst.

Afbuigende voorrangsweg

Blijf je rijden op een afbuigende voorrangsweg dan heb je voorrang op al het andere verkeer. Je herkent de voorrangsweg aan de dikke streep op het onderbord. De dunne streep geeft de zijstraten aan. Verlaat je de afbuigende voorrangsweg, dan heb je voorrang van alle bestuurders die de afbuigende voorrangsweg naderen.

Aanrijding op voorrangsweg

Ondanks de verkeersborden en de haaientanden op de weg gaat het toch vaak mis op een voorrangsweg. Jaarlijks gebeuren er dan ook veel aanrijdingen. Hierbij kunt u gewond raken of klachten overhouden. Er ontstaan dan ook vaak schade. De schade als gevolg van verwondingen of klachten wordt letselschade genoemd.

 

Bij een aanrijding is de vraag: “wie is schuldig bij een aanrijding?” Dit lijkt vaak duidelijk, maar toch levert de schuldvraag nogal eens discussie op. Om deze discussies te voorkomen, adviseren wij u:

 • vul altijd een schadeformulier in, ook bij een fietsongeluk
 • vraag getuigen om contactgegevens
 • maak foto’s van het ongeluk
 • ga bij nekklachten direct naar een arts en meldt de klachten
 • vraag zo snel mogelijk een letselschade advies bij ons aan

Gratis rechtsbijstand bij letselschade

Wilt u dat wij gratis uw letselschade claimen? Bel ons gratis op 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en wij gaan direct voor u aan de slag.

Vraag en antwoord bij letselschade

Onze letselschade advocaten krijgen veel vragen over letselschade. Hieronder vindt u 3 veel gestelde vragen bij letselschade. Heeft u een andere vraag of wilt u gratis hulp bij het verhalen van letselschade, klik dan op bovenstaande button voor een gratis letselschade advies.

Ik heb een aanrijding gehad, wat te doen?

Heeft u een aanrijding gehad, dan is het ten eerste belangrijk dat u weet wie schuldig is bij een aanrijding. Zo is op een voorrangsweg het verkeer van links en rechts schuldig aan de aanrijding. Op andere wegen heeft rechts juist voorrang.

Is duidelijk wie aansprakelijk is voor de aanrijding? Dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat wie aansprakelijk is, welke letsel u aan het verkeersongeluk heeft overgehouden en welke letselschade vergoed wordt.

Is de aansprakelijkheid erkend? Dan dient de schade begroot te worden. Letselschade berekenen gebeurt door middel van het opstellen van een schadestaat. Hierop staan alle letselschade bedragen die op uw situatie van toepassing zijn.

Wat is een kop staart botsing?

Een kop staart botsing is een auto ongeluk waarbij het achterste voertuig op zijn voorganger rijdt. Bij een kop staart botsing zijn 2 auto’s betrokken. Dit in tegenstelling tot een kettingbotsing, waarbij ten minste 3 auto’s betrokken zijn.

Ik zoek een letselschade advocaat Utrecht

De letselschade advocaten van Brugman Letselschade Advocaten werken door heel Nederland. Met meer dan 10 afspraaklocaties door heel Nederland zijn wij ook altijd in de buurt te vinden. Ook voor een letselschade advocaat Utrecht kunt u bij ons terecht. Evenals een letselschade advocaat Dordrecht of een letselschade advocaat Eindhoven.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

 

Mensen lezen ook:

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar