Hoe lang duurt een letselschadezaak?
Een vraag die wij vaak krijgen is hoe lang duurt een letselschadezaak nu eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is echter niet eenvoudig te geven. Er zijn geen standaardtermijn voor de behandeling van uw letselschadedossier. Wel is in de Gedragscode Behandeling Letselschade aangegeven dat de looptijd zo laag mogelijk moet zijn en dat er na 2 jaar een evaluatie plaats moet vinden over de looptijd.
Hoe lang een letselschadezaak duurt hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste zijn:
- de aard en ernst van het letsel
- de gevolgen die het ongeluk voor u heeft
Aard van het letsel van belang voor duur letselschadezaak
Bij de aard van het letsel gaat het om het soort letsel dat u aan de aanrijding of het bedrijfsongeval hebt overgehouden. Bij whiplashklachten bijvoorbeeld is vaak veel discussie over het causaal verband. Deze discussie vertraagt uw letselschadezaak. Hierdoor kan het langer duren voordat er een letselschadevergoeding betaald wordt. Wel ontvangt u dan in de tussentijd een of meerdere voorschotten op uw letselschadevergoeding.
Licht letsel en ernstig letsel bij letselschadezaak
De ernst van het letsel is ook een belangrijke factor voor de duur van uw letselschadezaak. Bij licht letsel kan een letselschadedossier vaak snel definitief geregeld worden. De klachten en beperkingen zijn bij licht letsel immers meestal van korte duur. Dit is heel anders bij zwaar letsel zoals een breuk, tibia plateau fractuur of hersenletsel.
Bij ernstig letsel bent u vaak lang uitgeschakeld voor werk, studie en op het gebied van het huishouden. Uw klachten en beperkingen moeten goed in kaart worden gebracht. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor toekomstige schade. Want door het letsel en de beperkingen kunt u lang of zelfs uw leven lang letselschade lijden. Uw letselschade advocaat schakelt hiervoor een medische adviseur in, net als de letselschade jurist van de letselschade verzekeraar.
In het geval van zwaar letsel is ook vaak een medische expertise nodig, wordt een arbeidsdeskundige ingeschakeld en wordt de hoogte van uw schadevergoeding berekend door een rekenkundige. Hier gaat veel tijd mee gemoeid. Bij ernstig letsel duurt een letselschadezaak dan ook veel langer dan bij licht letsel. Wel ontvangt u tijdens de loopduur van uw letselschadedossier een of meerdere letselschade voorschotten.
Hoe lang wachten op uitbetaling verzekering?
Hoe langer een letselschadezaak duurt, hoe langer u ook moet wachten op uitbetaling van de verzekering. Maar hoe lang moet u nu wachten op uitbetaling van de verzekering? Hierbij dient een onderscheid gemaakt te worden tussen een voorschot letselschade en een slotbetaling letselschade.
De slotbetaling in uw letselschadedossier gebeurt op het moment dat uw letselschade claim definitief geregeld kan worden met de verzekeraar. Dit is vaak op het moment dat u hersteld bent bij licht letsel. Bij zwaar letsel vindt de definitieve afwikkeling plaats op het moment dat er een “medische eindsituatie” is. Dit betekent dat uw letsel niet meer zal verbeteren en op korte termijn ook niet meer zal verslechteren.
Met name bij ernstig lichamelijk letsel kan de definitieve uitbetaling door de verzekeraar lang duren. Een letselschadezaak kan dan immers jaren duren! Toch hoeft u dan niet lang te wachten op uitbetaling door de letselschade verzekering. Een aantal letselschade bedragen kan vaak al in kaart worden gebracht. Voor de overige schadeposten kan vast een voorschot op de letselschade betaalt worden.
Hoogte voorschot letselschade
De hoogte van het voorschot letselschade wordt bepaalt op basis van een aantal factoren:
- de hoogte van de reeds geleden schade
- de schadeposten zelf, met name bij inkomensschade is een hoog voorschot nodig
- doorlooptijd van de schade