Wij helpen u met uw letselschade claim!
Ongeval op weg naar werk met fiets gehad?

Ongeval op weg naar werk met fiets, wat nu?

U heeft op weg naar werk met de fiets een ongeval gehad. Bijvoorbeeld omdat u als fietser aangereden door een auto bent. De vraag is dan wie u aansprakelijk kan stellen. En wat als u zelf (mede) schuld aan de aanrijding heeft, bijvoorbeeld omdat u door rood rijdt. Wist u dat u dan ook recht op schadevergoeding heeft?

Als u een ongeval op weg naar werk met de fiets heeft meegemaakt, kunt u ook kosteloos een letselschade advocaat inschakelen. Onze team van advocaten helpt u graag en dus altijd 100% gratis bij een fietsongeluk!

Wilt u ook gratis hulp na een fietsongeval? Neem dan contact met ons advocatenkantoor op. Wij zijn er voor u als u ons nodig heeft.

Ongeval op weg naar werk met fiets, wie is aansprakelijk?

U bent op weg naar uw werk als u aangereden door een scooter of auto wordt. Bijvoorbeeld op een rotonde of omdat u ten onrechte geen voorrang krijgt. Het gevolg is dat u gewond bent geraakt en/ of klachten heeft opgelopen. De vraag bij een ongeval op weg naar uw werk op de fiets is dan, wie is er nu aansprakelijk?

In de jurisprudentie of rechtspraak is bepaald dat een werkgever aansprakelijk is voor een verkeersongeval onder werktijd. Bij een ongeval op weg naar werk met de fiets heeft u dus niks aan deze regeling. Maar dat hoeft ook niet! Er is namelijk een andere regeling waar u aanspraak op kunt maken. Deze regeling is te vinden in artikel 185 wvw.

Ongeval op weg naar werk met fiets en artikel 185 wvw, hoe zit dat?

In een auto zit u hoog en droog. Op de fiets is dit anders en bent u in het verkeer een stuk kwetsbaarder.  Overkomt u derhalve een ongeval op weg naar werk met de fiets, dan is de kans op letsel groot. Met name een beenbreuk, enkelletsel, maar ook hersenletsel en whiplash klachten komen veelvuldig voor.

Omdat u bij een fietsongeval een grote kans op ernstig letsel en zelfs blijvend letsel heeft, wordt u als fietser extra goed beschermd bij een aanrijding. Deze bijzondere bescherming houdt in dat u als u als fietser aangereden wordt, u altijd recht op een vergoeding van letselschade heeft. Zelfs als u zelf een verkeersfout maakt!

Artikel 185 wvw luidt als volgt:

“Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of – indien er een houder van het motorrijtuig is – de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.”

Met andere woorden, als u op de fiets aangereden bent, dan dient de eigenaar van het motorvoertuig uw letselschade te vergoeden. Omdat er in Nederland voor motorvoertuigen een verplichte verzekering geldt, kunt u direct de WAM- verzekeraar van het voertuig aansprakelijk stellen.

De regeling van artikel 185 wvw

Het is niet zo dat als u zelf een verkeersongeval veroorzaakt en hierbij letsel oploopt, dat u automatisch alle letselschade vergoeding krijgt. Dit is alleen het geval indien u de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt. Rijdt u op de fiets door rood of geeft u ten onrechte geen voorrang? Dan wordt in beginsel in ieder geval 50% van de opgelopen schade vergoed.

Uitzondering genieten kinderen tot 14 jaar. Deze groep kinderen ontvangt altijd een volledige schadevergoeding bij een fiets ongeluk. Dit betreft zowel de materiële als de immateriële schade.

Wilt u weten of u recht op een schadevergoeding heeft? Onze letselschade advocaten adviseren u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

De billijkheidscorrectie

Heeft u een ongeval op weg naar werk met de fiets meegemaakt en is de andere partij schuldig bij een aanrijding? Dan ontvangt u uiteraard uw volledige letselschade vergoed. Waaruit een letselschadevergoeding bestaat leest u verderop deze pagina.

Is er sprake van een fietsongeluk waarbij u ook (een deel) schuld heeft, dan krijgt u dus in beginsel niet alle geleden schade vergoed. Een deel van de geleden schade blijft voor uw eigen rekening. Dit kan soms heel oneerlijk zijn. Bijvoorbeeld bij ernstig letsel met grote gevolgen zoals arbeidsongeschiktheid met loonschade. Of omdat uw fout eigenlijk maar heel klein was.

Indien het onredelijk is dat een deel van de geleden letselschade voor uw eigen rekening komt, is er de billijkheidscorrectie. Hiermee kunt u het percentage schade dat vergoed wordt verhogen. Of u voor toepassing van de billijkheidscorrectie in aanmerking komt hangt af van een aantal factoren:

 • de uiteenlopende ernst van de gemaakte fouten
 • is er wel of niet een verzekering waar aanspraak op gemaakt kan worden
 • het betriebsgefahr (het feit dat een auto zwaarder is en gevaar veroorzaakt)
 • de aard en ernst van het letsel

Wilt u weten of u met succes een beroep op de billijkheidscorrectie kunt doen? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade na een fietsongeluk.

Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat

Heeft u letsel opgelopen als gevolg van een ongeluk? Bijvoorbeeld omdat de werkgever zijn zorgplicht geschonden heeft of bij een aanrijding? Op grond van de wet is er dan ook recht op gratis hulp van een letselschade advocaat.

Bij Brugman Letselschade advocaten vindt u de beste letselschade advocaten van Nederland. Onze letselschade advocaten zijn namelijk:

 • lid van de LSA, de vereniging van letselschade advocaten in Nederland
 • aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten
 • dragen diverse belangrijke keurmerken
 • hebben meer dan 10 jaar ervaring in het claimen van letselschade

Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en een advocaat van ons advocatenkantoor neemt direct contact met u op.

Wie is mijn letselschade advocaat?

Brugman Letselschade advocaten is een advocatenkantoor met meer dan 20 letselschade advocaten en letselschade juristen werkzaam in heel Nederland. Graag stellen wij een aantal van onze letselschade specialisten aan u voor!

 

"het mooiste aan mijn beroep vind ik dat ik echt een verschil kan maken voor een letselschadeslachtoffer."

Mr. Friso W. Brugman, LSA letselschade advocaat

Toen Friso W. Brugman in 1997 zelf letselschadeslachtoffer werd, kwam hij erachter dat de kwaliteit van belangenbehartigers op het gebied van het verhalen van letselschade slecht was. Daarom startte hij na zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam. Dit werd 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren op het gebied van letselschade.

Inmiddels is Friso Brugman al weer 14 jaar letselschade advocaat in Amsterdam en helpt bij slachtoffers van verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Door zijn ervaring en expertise is hij gespecialiseerd in complexe letselschade zaken.

 

 

 

mr. Hajar el Haddad

Mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat

Hajar El Haddad ging na haar rechtenstudie aan de Universiteit als letselschade jurist aan het werk bij een van Nederlands grootst rechtsbijstandsverzekeraars. Hier leerde zij het vak van letselschade jurist tot in de finesse. Omdat het altijd haar grote ambitie was om advocaat te worden, zette zij de stap naar de advocatuur en kwam zij terecht bij Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam.

Hajar El Haddad is een gepassioneerd letselschade advocaat die altijd een stap harder zet voor haar cliënten dan andere letselschade advocaten. Met haar kennis en kunde staat zij op ons kantoor letselschadeslachtoffers bij van aanrijdingen, bedrijfsongevallen en hondenbeten.

Onze cliënten aan het woord!

Na een ongeluk wilt u uiteraard geholpen worden door de beste letselschade advocaat die er is. Maar wie kan er nu beter vertellen wat ze van onze letselschade advocaten vinden dan onze cliënten? Daarom laten wij hieronder onze cliënten aan het woord.

Jakub Jaszczuk
Kimberly
“Zeker goed geholpen door mevrouw Moustaine En de zaak goed afgehandeld.”
Elly Uitslager
Top advocaten, Hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.”
Vikaash Mohan
“Goede ervaring, professioneel en duidelijk. De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend.”
Frank Witholt
“Ik werd zeer vriendelijk te woord gestaan door de receptioniste en al snel in contact gebracht met mijn advocaat mevrouw El Haddad. Ik ben echt oprecht zeer te spreken over haar vakkundigheid en de manier hoe ze je te woord staat. Daarnaast verschaft ze je van alle informatie wat je nodig hebt en stelt ze je gerust. Al met al een top ervaring!”

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar