Onze letselschade advocaten helpen u uw schade te verhalen!
Bent u arbeidsongeschikt geraakt door een ongeval?

Arbeidsongeschikt door een ongeval, wat nu?

Iedere dag raken er 58 mensen zwaar gewond door een aanrijding. En de Arbeidsinspectie ontving in 2021 3500 meldingen van een bedrijfsongeval met blijvend letsel en ziekenhuisopnames. Veel van deze slachtoffers zijn arbeidsongeschikt geraakt door het ongeval. Maar wat nu als je arbeidsongeschikt raakt bij een ongeval, wie is aansprakelijk voor de inkomensschade en waar is precies recht op?

Onze letselschade advocaten zijn al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in het verhalen van letselschade bij arbeidsongeschiktheid. Zij helpen u graag na een verkeersongeluk of arbeidsongeval uw inkomensschade en overige letselschade te verhalen.

Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en 1 van onze gespecialiseerde letselschade advocaten neemt nog dezelfde dag contact met u op.

Arbeidsongeschikt door een ongeval, wie is aansprakelijk?

Indien u arbeidsongeschikt raakt door een ander, dan is in de meeste gevallen recht op vergoeding van uw loonschade of inkomensschade (als u ondernemer bent). Maar wie is er nu aansprakelijk voor schade door arbeidsongeschiktheid en hoe verhaal je deze schade?

Arbeidsongeschiktheid is meestal het gevolg van een verkeersongeval of bedrijfsongeval. Het kan gaan om tijdelijke arbeidsongeschiktheid, maar ook om blijvende arbeidsongeschiktheid. Maar in alle gevallen lijdt u schade in uw inkomen. Schade als gevolg van een ongeluk wordt letselschade genoemd. Hieronder bespreken wij arbeidsongeschiktheid door een verkeersongeluk en door een bedrijfsongeval.

Arbeidsongeschikt door een verkeersongeval

Een verkeersongval heeft een enorme impact op uw leven, op persoonlijk, maar ook op financieel vlak. Want door hersenletsel, breuk, dwarslaesie of een chronische whiplash kunt u tijdelijk of zelfs helemaal uw werk niet meer verrichten. U bent dan arbeidsongeschikt voor uw eigen werk of zelfs voor welke functie dan ook.

Indien de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van een verkeersongeval, dan wilt u uiteraard uw letselschade waaronder de inkomensschade verhalen. Is een ander verantwoordelijk voor het ontstaan van het ongeval, dan is deze persoon aansprakelijk. Bijvoorbeeld omdat u geen voorrang kreeg of bij een kettingbotsing.

In het geval van een eenzijdig verkeersongeval of als u zelf een verkeersfout gemaakt heeft, kunt u bij arbeidsongeschiktheid vaak toch schadevergoeding eisen, namelijk als u een svi verzekering heeft.

Wilt u weten of u recht op schadevergoeding bij arbeidsongeschiktheid hebt en wilt u gratis uw letselschade berekenen laten door onze letselschade advocaten? Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel gratis 0800 2784626 of klik op onderstaande button.

Arbeidsongeschikt door bedrijfsongeval

Bent u gevallen, met uw hand tussen een machine gekomen of betrokken bij een heftruck ongeluk? Als u arbeidsongeschikt bent geraakt door een bedrijfsongeval, is de werkgever mogelijk aansprakelijk voor uw loonschade of inkomensschade (zzp’er).

Op een werkgever rust een zware zorgplicht. Deze zorgplicht van de werkgever houdt in dat deze ervoor moet zorgen dat u veilig uw werk kunt doen. Deze zorgplicht gaat zo ver, dan eigenlijk bij alle bedrijfsongevallen u de werkgever aansprakelijk stellen kunt voor letselschade. Dus ook voor schade als gevolg van arbeidsongeschiktheid.

Werkgevers zijn in de regel verzekerd voor aansprakelijkheid bij arbeidsongeschiktheid. Als u derhalve arbeidsongeschikt bent geraakt bij een arbeidsongeval, dan vergoed deze verzekering uw letselschade.

Ook in het geval van een bedrijfsongeval kunt u gratis gebruik maken van de hulp van onze letselschade advocaten. Wij stellen de werkgever aansprakelijk en zorgen ervoor dat uw letselschade waaronder de inkomensschade volledig vergoed wordt.

Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Loonschade door arbeidsongeschiktheid

Inkomensschade kan ontstaan als u in loondienst bent, maar ook als zelfstandig ondernemer. Inkomensschade voor ondernemers wordt in het volgende hoofdstuk behandeld. Op deze plek gaan wij in op loonschade na een ongeluk.

Als u na een aanrijding of ongeval op het werk arbeidsongeschikt raakt, dan betaalt de werkgever u de eerste periode nadat u arbeidsongeschikt bent geworden door. Dit is een wettelijke verplichting. Vaak bedraagt de loondoorbetalingsverplichting het eerste jaar 100% van het loon en het tweede jaar 70%. In een CAO kan hiervan worden afgeweken, maar nooit ten nadele van u als medewerker.

Bent u langer dan 1 jaar ziek, dan wordt het salaris vaak gekort tot 70% van het salaris. Er ontstaat dan loonschade. Maar ook in het eerste ziektejaar kan er al loonschade ontstaan:

 • onregelmatigheidstoeslag welke niet doorbetaald wordt
 • bonussen waar geen of beperkt recht op is

Bent u na het tweede jaar nog (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt door een ongeluk? Dan mag uw werkgever u ontslaan voor het deel dat u niet meer kunt werken. U heeft dan mogelijk recht op een WIA uitkering. Deze is echter nooit gelijk aan het salaris dat u verdiende. Er ontstaat dan loonschade welke verhaald moet worden op de letselschade verzekeraar van de tegenpartij.

Inkomensschade als zelfstandig ondernemer

Raakt u als zelfstandig ondernemer betrokken bij een ongeval in het verkeer of op het werk, dan is er alleen recht op doorbetaling van inkomen als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. In veel sectoren zoals in de bouw is een dergelijke verzekering vaak onbetaalbaar. Zo is twee derde van het aantal zzp’ers in de bouw niet verzekerd.

Het kabinet wil dat straks alle zelfstandig ondernemers verplicht verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. De regeling zou vergelijkbaar zijn met de WIA uitkering voor mensen in loondienst. Voorlopig is deze arbeidsongeschiktheidsverzekering er echter niet. Het gevolg is dat u bij arbeidsongeschiktheid door een verkeersongeval of bedrijfsongeval zonder inkomen kan komen te zitten.

Aansprakelijkheid bij arbeidsongeschiktheid als zelfstandige

Bent u zelfstandig ondernemer en lijdt u inkomensschade door een verkeersongeval? Dan zijn er 2 mogelijkheden om uw inkomensschade te verhalen:

In het geval van een aanrijding is de kans op het verkrijgen van inkomensschade dan ook groot. Maar hoe zit dit als u betrokken raakt bij een bedrijfsongeval?

Vroeger kon een zelfstandig ondernemer zijn of haar opdrachtgever niet aansprakelijk stellen voor letselschade. De regeling die hiervoor geldt, te vinden in artikel 7:658 BW, gold alleen voor medewerkers in loondienst. Hierin is echter een aantal jaren geleden verandering gekomen door toevoeging van een extra lid aan artikel 7:658 BW. Hierin staat dat de werkgever ook aansprakelijk gesteld kan worden voor letselschade van ingehuurde zelfstandig ondernemers.

Bent u dus als ondernemer gewond geraakt bij een bedrijfsongeval, dan kunt u onder omstandigheden uw opdrachtgever aansprakelijk stellen. Onze letselschade advocaten adviseren u graag over de mogelijkheden.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Bent u arbeidsongeschikt als gevolg van een aanrijding of bedrijfsongeval? Onze letselschade advocaten helpen gratis bij letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Wie is mijn letselschade advocaat?

Brugman Letselschade advocaten is een advocatenkantoor met meer dan 20 letselschade advocaten en letselschade juristen werkzaam in heel Nederland. Graag stellen wij een aantal van onze letselschade specialisten in Amsterdam aan u voor!

"het mooiste aan mijn beroep vind ik dat ik echt een verschil kan maken voor een letselschadeslachtoffer."

Mr. Friso W. Brugman, LSA letselschade advocaat

Toen Friso W. Brugman in 1997 zelf letselschadeslachtoffer werd, kwam hij erachter dat de kwaliteit van belangenbehartigers op het gebied van het verhalen van letselschade slecht was. Daarom startte hij na zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam. Dit werd 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren op het gebied van letselschade.

Inmiddels is Friso Brugman al weer 14 jaar letselschade advocaat in Amsterdam en helpt bij slachtoffers van verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Door zijn ervaring en expertise is hij gespecialiseerd in complexe letselschade zaken.

 

mr. Hajar el Haddad

Mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat

Hajar El Haddad ging na haar rechtenstudie aan de Universiteit als letselschade jurist aan het werk bij een van Nederlands grootst rechtsbijstandsverzekeraars. Hier leerde zij het vak van letselschade jurist tot in de finesse. Omdat het altijd haar grote ambitie was om advocaat te worden, zette zij de stap naar de advocatuur en kwam zij terecht bij Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam.

Hajar El Haddad is een gepassioneerd letselschade advocaat die altijd een stap harder zet voor haar cliënten dan andere letselschade advocaten. Met haar kennis en kunde staat zij op ons kantoor letselschadeslachtoffers bij van aanrijdingen, bedrijfsongevallen en hondenbeten

Onze cliënten aan het woord!

Na een ongeluk wilt u uiteraard geholpen worden door de beste letselschade advocaat die er is. Maar wie kan er nu beter vertellen wat ze van onze letselschade advocaten vinden dan onze cliënten? Daarom laten wij hieronder onze cliënten aan het woord.

Jakub Jaszczuk
Kimberly
“Zeker goed geholpen door mevrouw Moustaine En de zaak goed afgehandeld.”
Elly Uitslager
“Top advocaten, Hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.”
Vikaash Mohan
“Goede ervaring, professioneel en duidelijk. De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend.”
Frank Witholt
“Ik werd zeer vriendelijk te woord gestaan door de receptioniste en al snel in contact gebracht met mijn advocaat mevrouw El Haddad. Ik ben echt oprecht zeer te spreken over haar vakkundigheid en de manier hoe ze je te woord staat. Daarnaast verschaft ze je van alle informatie wat je nodig hebt en stelt ze je gerust. Al met al een top ervaring!”

Waarom Brugman Letselschade Advocaten?

✅ Meer dan 15 jaar ervaring

✅Lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten

✅Aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten

✅ Gratis hulp van een deskundige en ervaren advocaat

Wilt u geholpen worden door de beste letselschade advocaat van Nederland? Neem dan contact met ons op! Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op. Ook ’s avonds en in het weekend!

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar