Onze letselschade advocaten adviseren u en claimen de letselschade!
Lijdt u letselschade doordat u geen voorrang bij een uitrit kreeg?

Hoe zit het met voorrang bij een uitritconstructie?

Er gebeuren nogal wat aanrijdingen als gevolg van geen voorrang verlenen bij een uitritconstructie. Maar wat is een uitrit precies en hoe zit het met voorrang bij een uitrit? En als je dan aangereden wordt, wie is er dan aansprakelijkheid en op welke letselschadevergoeding heb je dan recht?

Op deze pagina leest u alles over voorrangsregels bij een uitrit en wat te doen als u door een voorrangsfout bij een uitrit aangereden wordt. Lijdt u hierdoor letselschade? Onze letselschade advocaten helpen u graag bij het verhalen van uw letselschade. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button.

Wat is een uitrit?

Deze pagina gaat over letselschade als gevolg van geen voorrang verlenen bij een uitrit. Maar wat is een uitrit eigenlijk en hoe herken je een uitrit?

Een uitrit is een ingang of uitgang welke vanaf de openbare weg bereikbaar is. Het is een uitgang vanaf een gebouw, garage of erf.

Hoe herken je een uitrit?

Een andere belangrijke vraag is hoe herken je een uitrit? Deze is herkenbaar aan:

 • een trottoir (stoep) of fietspad
 • een weg afgesloten door een drempel;
 • verharding van de uitrit met een andere kleur en ander bestratingsmateriaal  dan van de doorgaande weg;
 • een verlaagde, doorgaande trottoirband;
 • slagboom of toegangshek
 • schampblokken aan weerszijden van een uitrit of inrit
 • hekken om een perceel.

Wie moet je voor laten gaan bij een uitrit?

Nu wij weten wat een uitrit is en hoe je een uitrit of inrit (dit zijn synoniemen) herkent, is het natuurlijk de vraag hoe het zit met voorrang bij een uitrit. Wie moet je voor laten gaan bij een uitrit en wanneer heb je voorrang als je langs een uitrit rijdt?

De voorrangsregels over een uitrit vinden wij in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV).  Er zijn daarbij 2 artikelen uit deze regeling van belang, artikel 54 RVV en 24 RVV.

In artikel 24 RVV staat alleen dat je niet voor een uitrit mag parkeren. Dit is logisch, maar zegt niks over voorrang bij een uitrit. Hierover gaat artikel 54 RVV, welke luidt:

Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan.”

Uit artikel 54 van het Reglement Verkeerregels en Verkeerstekens kan dus worden afgeleid dat als een bestuurder uit een uitrit de weg oprijdt, deze alle overige bestuurders voorrang verlenen moet. Komt u dus met de auto of fiets langs een uitrit, dan heeft u voorrang op het verkeer dat uit de uitrit komt rijden, ook al komt deze bestuurder van rechts.

De wet spreekt over “bestuurder” en niet over personen. Toch heeft ook een voetganger voorrang op al het verkeer dat uit een uitrit komt. Rijdt u dus uit een uitrit, let dan goed op want al het overige verkeer heeft voorrang! Maar wat nu als het misgaat en u aangereden wordt door iemand die uit een uitrit rijdt? Wie kunt u dan aansprakelijk stellen en op welke letselschade vergoeding heeft u recht? U leest het hieronder.

Heeft u letsels opgelopen als gevolg van een aanrijding of heeft u een vraag over voorrang bij een uitrit? Onze letselschade advocaten zijn u graag van dienst. Wij stellen de tegenpartij aansprakelijk en zorgen ervoor dat uw letselschade snel en maximaal vergoed wordt door de aansprakelijke partij. Bel voor een gratis letselschade advies, vragen of het claimen van een letselschadevergoeding 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en een ervaren en deskundige letselschade advocaat van ons kantoor neemt contact met u op.

Letselschade door voorrangfout uitrit

De voorrangsregels bij een uitrit zijn niet altijd even goed bekend bij iedereen. Het gevolg is dat er jaarlijks vele aanrijdingen bij uitritten gebeuren, met letsel en letselschade tot gevolg. Maar wie is nu aansprakelijk voor de schade die hierdoor geleden wordt?

In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Als u dus aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt, dan is er altijd een verzekering die de letselschade dekt. Deze WAM- verzekering kan ook direct aangesproken worden voor de letselschade die geleden wordt. U hoeft dus niet eerst de bestuurder of eigenaar van de auto aansprakelijk te stellen.

Komt de voorrangsfout van een fietser? Dan geldt er geen verplichte verzekering en dient de fietser zelf aansprakelijk gesteld te worden. De meeste fietsers zijn WA- verzekerd en de verzekeraar zal de schade dan ook vergoeden. Is deze verzekeraar er niet, dan zal de fietser die de verkeersfout maak zelf aangesproken moeten worden en uw letselschade moeten vergoeden.

Tegenpartij aansprakelijk stellen

Is er sprake van een uitritconstructie en heeft iemand u daarbij ten onrechte geen voorrang verleend? Dan kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit gebeurt door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat belangrijke informatie, zoals de datum van het ongeluk, maar ook het letsel dat u door de aanrijding lijdt en de schadeposten die hiermee gemoeid gaan.

Het opstellen van een aansprakelijkstelling en het verhalen van letselschade is ingewikkeld. Ook krijgt u te maken met een letselschade jurist van een verzekeraar. Deze heeft maar 1 doel, de schadelast zo laag mogelijk houden. Daarom is het goed om een letselschade advocaat in de arm te nemen. Bij ons advocatenkantoor is dit altijd 100% kosteloos!

Wat doet een letselschade advocaat?

Een letselschade advocaat doet meer dan het claimen van letselschade alleen. Onze letselschade specialisten helpen u bij het gehele letselschade traject, zo:

 • gaan wij de tegenpartij aansprakelijk stellen
 • zorgen wij voor een voorschot op uw letselschadevergoeding
 • stellen wij een schadestaat op
 • schakelen wij zo nodig onze medisch adviseur in
 • voeren wij de discussie met de letselschadeverzekeraar
 • onderhandelen wij over de hoogte van de schadevergoeding
 • zorgen wij voor een zo hoog mogelijke slotbetaling van uw letselschade

Contact met een letselschade advocaat

Lijdt u schade als gevolg van een aanrijding door een voorrangsfout bij een uitrit en wilt u uw letselschade kosteloos verhalen laten door een ervaren en gespecialiseerde letselschade advocaat bij u in de buurt? Neemt u dan contact op met ons advocatenkantoor gespecialiseerd in letselschade. Wij verhalen de schade kosteloos voor u.

Bel voor een gratis letselschade advies en het geheel kosteloos claimen van letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en een van onze letselschade experts neemt direct contact met u op.

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  Wat is een bedrijfsongeval?

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar