Claim uw letselschade met het hangmatarrest!
Aansprakelijkheid voor ongevallen thuis?

Letselschade claimen met het hangmat arrest

Een ongeval kan u overal overkomen, in het verkeer, op het werk of omdat u gebeten door een hond bent. Soms gebeurt een ongeval “gewoon” thuis. Bijvoorbeeld door een openslaande deur of omdat u valt over losliggend speelgoed. De vraag is dan of u een familielid aansprakelijk kan stellen.

Het antwoord is dat het soms mogelijk is om een partner, kind, ouder, broer of zus aansprakelijk te stellen voor een ongeval dat thuis gebeurt. Deze mogelijkheid tot aansprakelijk stellen staat niet in de wet. Het is de Hoge Raad, de hoogste Nederlandse rechter, dit dit heeft uitgesproken in het bekende hangmat arrest.

Wilt u weten wanneer u letselschade claimen kunt bij een ongeluk thuis op grond van heg hangmat arrest? U leest het in deze bijdrage van letselschade advocaat Friso Brugman

Wat was er aan de hand in het hangmat arrest?

In het hangmat arrest ging het om de vraag of je een mede eigenaar van een huis aansprakelijk stellen kon voor schade veroorzaakt door het huis. Wat was er nu aan de hand.

Een man en een vrouw waren samen eigenaar van een huis. Bij dit huis hoorde ook een stenen pilaar. De vrouw had een hangmat aan deze pilaar bevestigd en wilde vervolgens in de hangmat gaan zitten. Toen zij in de hangmat ging zitten brak echter een deel van het metselwerk van de pilaar af. De pilaar viel op de vrouw met een dwarslaesie tot gevolg.

De vrouw stelde op haar beurt de man op grond van artikel 6:174 BW aansprakelijk voor de schade die zij als gevolg van een gebrekkige opstal (in dit geval het huis) had geleden. De man schakelde zijn schadeverzekeraar in welke de aansprakelijkheid afwees. Uiteindelijk kwam deze zaak tot bij de Hoge Raad. Deze overwoog dat de vrouw haar echtgenoot en mede eigenaar van het huis inderdaad aansprakelijk kon stellen en wel voor 50% van de geleden letselschade.

Deze zaak staat bekend als het hangmat arrest en werd door de Hoge Raad in 2010 gewezen. Vanaf dat moment kun je dus een mede eigenaar aansprakelijk stellen voor geleden schade. Overkomt u dus thuis een ongeval door een opstal? Dan kunt u de mede eigenaar aansprakelijk stellen. Denk hierbij aan een ongeval door een losliggende tegel, een dakpan die van het dak valt of een zonnescherm dan naar beneden komt.

Beperking Hangmat arrest

Het hangmat arrest zorgde voor een stortvloed aan gerechtelijke procedures. Zo was er een man die slachtoffer was van een hondenbeet. Hij was gebeten door de hond van hemzelf en zijn partner. Op grond van het hangmat arrest stelde de man zijn partner aansprakelijk voor de schade die hij door de hondenbeet had geleden.

In deze zaak riep de Hoge Raad een halt toe aan de stroom van letselschade claims op grond van het hangmat arrest. Alleen bij een gebrekkige opstal kan er sprake zijn van aansprakelijkheid van een mede eigenaar.

Aansprakelijkheid buiten het hangmat arrest om

We weten nu dat als er sprake is van een gebrekkige opstal, de mede eigenaar aansprakelijk is. Maar wat nu als een gezinslid of huisgenoot een fout maakt en u hierdoor letselschade opgelopen hebt. Bijvoorbeeld omdat iemand per ongeluk de deur tegen u aan dichtgooit of u door toedoen van een ander met uw vingers tussen de koelkastdeur komt. Of als iemand over het speelgoed van uw kinderen valt. Wie is er dan aansprakelijk voor de geleden letselschade.

Of er aansprakelijkheid is bij dit soort ongevallen en wie er dan aansprakelijk is, hangt af van de situatie van het geval. Onze letselschade advocaten adviseren u graag. Dit doen wij altijd geheel kosteloos. Neem daarom voor een gratis letselschade advies contact met ons op, wij helpen u graag bij letselschade.

Wie is mijn letselschade advocaat?

Brugman Letselschade advocaten is een advocatenkantoor met meer dan 20 letselschade advocaten en letselschade juristen werkzaam in heel Nederland. Graag stellen wij een aantal van onze letselschade specialisten aan u voor!

 

"het mooiste aan mijn beroep vind ik dat ik echt een verschil kan maken voor een letselschadeslachtoffer."

Mr. Friso W. Brugman, LSA letselschade advocaat

Toen Friso W. Brugman in 1997 zelf letselschadeslachtoffer werd, kwam hij erachter dat de kwaliteit van belangenbehartigers op het gebied van het verhalen van letselschade slecht was. Daarom startte hij na zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam. Dit werd 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren op het gebied van letselschade.

Inmiddels is Friso Brugman al weer 14 jaar letselschade advocaat in Amsterdam en helpt bij slachtoffers van verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Door zijn ervaring en expertise is hij gespecialiseerd in complexe letselschade zaken.

 

 

 

mr. Hajar el Haddad

Mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat

Hajar El Haddad ging na haar rechtenstudie aan de Universiteit als letselschade jurist aan het werk bij een van Nederlands grootst rechtsbijstandsverzekeraars. Hier leerde zij het vak van letselschade jurist tot in de finesse. Omdat het altijd haar grote ambitie was om advocaat te worden, zette zij de stap naar de advocatuur en kwam zij terecht bij Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam.

Hajar El Haddad is een gepassioneerd letselschade advocaat die altijd een stap harder zet voor haar cliënten dan andere letselschade advocaten. Met haar kennis en kunde staat zij op ons kantoor letselschadeslachtoffers bij van aanrijdingen, bedrijfsongevallen en hondenbeten.

Onze cliënten aan het woord!

Na een ongeluk wilt u uiteraard geholpen worden door de beste letselschade advocaat die er is. Maar wie kan er nu beter vertellen wat ze van onze letselschade advocaten vinden dan onze cliënten? Daarom laten wij hieronder onze cliënten aan het woord.

Jakub Jaszczuk
Kimberly
“Zeker goed geholpen door mevrouw Moustaine En de zaak goed afgehandeld.”
Elly Uitslager
Top advocaten, Hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.”
Vikaash Mohan
“Goede ervaring, professioneel en duidelijk. De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend.”
Frank Witholt
“Ik werd zeer vriendelijk te woord gestaan door de receptioniste en al snel in contact gebracht met mijn advocaat mevrouw El Haddad. Ik ben echt oprecht zeer te spreken over haar vakkundigheid en de manier hoe ze je te woord staat. Daarnaast verschaft ze je van alle informatie wat je nodig hebt en stelt ze je gerust. Al met al een top ervaring!”

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar