Onze letselschade advocaten adviseren en helpen u graag bij letselschade!
Welke hond bijt het meest en zorgt voor letselschade?

Welke hond bijt het meest in Nederland?

Nederland telt circa anderhalf miljoen honden. Deze honden zorgen jaarlijks voor 150.000 bijtincidenten. Dit betekent dat gemiddeld 1 op de 10 honden welke eens iemand bijt. 20% van alle mensen die gebeten door een hond worden lopen hierbij schade op. Dit gebeurt vaak in gezinsverband, maar ook in het openbaar zoals op straat of in het park. Maar welke hond bijt het meest?

Naar de vraag welke hond het meest bijt, is onderzoek gedaan. Daarbij is gekeken naar een aantal honderden registraties van hondenbeten bij de politie. U leest hieronder welke hond het meest bijt, maar ook wat nu te doen na een hondenbeet en wie aansprakelijk is voor letselschade als gevolg van een hondenbeet.

Wist u dat u bij letselschade door een hondenbeet altijd recht op schadevergoeding heeft en op de gratis hulp van een letselschade advocaat? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Welke hond bijt het meest?

Uit voornoemd onderzoek is komen vast te staan dat meer dn de helpt van het aantal bijtincidenten voor rekening komt van honden die bekend staan als agressief. Het gaat maar liefst om 56% van alle hondenbeten.

Hondenrassen die het meest bijten zijn:

 • pitbull
 • rottweiler
 • Staffordshire-achtigen
 • Jack Russell terrier

Het onderzoek bij de politie geeft dus een goed antwoord op de vraag welke hond het meeste bijt. Maar wat nu als je gebeten door een hond wordt?

Meer cijfers over hondenbeten

Er zijn veel cijfers gepubliceerd over hondenbeten. Zo weten we dus dat er jaarlijks zo’n 150.000 hondenbeten plaatsvinden. In 30% van hiervan is medische hulp nodig. Het gaat dan om het geven van een tetanusprik tot het behandelen van diepe bijtwonden, geamputeerde vingers, littekens, scheurwonden en zenuwletsel.

Met name kinderen zijn slachtoffer van een hondenbeet, binnen het gezin, maar ook erbuiten zoals op straat. Dit komt vaak omdat kinderen enthousiast zijn en geen angst kennen als het om dieren gaat. Met name een beet in het gezicht komt vaak bij kinderen voor. Bij volwassenen is dit anders. Er worden relatief dan ook minder volwassenen dan kinderen gebeten. Volwassenen wordt ook eerder in de armen of benen gebeten. Helaas wel vaak met ernstig en zelfs blijvend letsel tot gevolg, net als bij kinderen.

Welke hond bijt het meest? Dit is verassende genoeg de Jack Russell Terrier. Het is een kleine jachthond, maar deze hond is niet bang ondanks zijn kleine postuur en als hij niet goed opgevoed wordt kan de Jack Russell Terrier voor problemen geven en dus bijtend gedrag vertonen.

Wat te doen na een hondenbeet?

Bent u gebeten door een hond? Van belang is ten eerste dat een hondenbeet niet alleen voor letsel, maar ook voor een lelijke infectie kan zorgen door de tetanus bacterie. Daarom is het na een hondenbeet nodig om naar de huisarts te gaan voor het halen van een tetanusprik. Doe dit zo snel mogelijk want een tetanusinfectie dan snel voor ernstig letsel zorgen.

Lijdt u schade als gevolg van de hondenbeet? Dan is het belangrijk om de volgende adviezen op te volgen:

 • zorg dat u weet van wie de hond is
 • vraag getuigen van de aanval van de hond om gegevens
 • schrijf alle gegevens van de hondenbezitter op en niet alleen het telefoonnummer
 • maak foto’s van de hond en uw letsel
 • laat een arts uw letsel beoordelen en zijn bevindingen in uw medisch dossier noteren
 • bewaar bonnen en facturen van schade en kosten goed
 • schakel 1 van onze ervaren en gespecialiseerde letselschade advocaten in

Op deze manier vergroot u de kans op het succesvol letselschade verhalen op de aansprakelijke partij. Maar wie is de aansprakelijke partij bij letselschade?

Wie is aansprakelijk bij een hondenbeet?

De aansprakelijkheid voor een hondenbeet vinden wij in artikel 6:179 BW. Dit artikel gaat over aansprakelijkheid voor dieren en luidt als volgt:

“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”

Het is derhalve de hondenbezitter die aansprakelijk gesteld kan worden voor de letselschade die u door de hondenbeet lijdt.

Geen verzekeringsplicht bij honden

Zoals hiervoor weergegeven gaat het 150.000 keer per jaar in Nederland mis. Je zou zeggen dat er bij zoveel hondenbeten wel een verzekeringsplicht voor het verzekeren van dieren zou zijn. Niks is echter minder waar. Alleen voor motorvoertuigen geldt in Nederland een verzekeringsplicht.

Omdat er geen verzekeringsplicht voor honden of andere dieren in Nederland bestaat, is het belangrijk dat u de hondenbezitter vraagt of er een schadeverzekering is die de letselschade als gevolg van een hondenbeet dekt. Dit dient dan een WA- verzekering of AVP- verzekering te zijn.

Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat

Heeft u letsel opgelopen als gevolg van een ongeluk? Bijvoorbeeld omdat de werkgever zijn zorgplicht geschonden heeft of bij een aanrijding? Op grond van de wet is er dan ook recht op gratis hulp van een letselschade advocaat.

Bij Brugman Letselschade advocaten vindt u de beste letselschade advocaten van Nederland. Onze letselschade advocaten zijn namelijk:

 • lid van de LSA, de vereniging van letselschade advocaten in Nederland
 • aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten
 • dragen diverse belangrijke keurmerken
 • hebben meer dan 10 jaar ervaring in het claimen van letselschade

Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en een advocaat van ons advocatenkantoor neemt direct contact met u op.

Wie is mijn letselschade advocaat?

Brugman Letselschade advocaten is een advocatenkantoor met meer dan 20 letselschade advocaten en letselschade juristen werkzaam in heel Nederland. Graag stellen wij een aantal van onze letselschade specialisten aan u voor!

 

"het mooiste aan mijn beroep vind ik dat ik echt een verschil kan maken voor een letselschadeslachtoffer."

Mr. Friso W. Brugman, LSA letselschade advocaat

Toen Friso W. Brugman in 1997 zelf letselschadeslachtoffer werd, kwam hij erachter dat de kwaliteit van belangenbehartigers op het gebied van het verhalen van letselschade slecht was. Daarom startte hij na zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam. Dit werd 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren op het gebied van letselschade.

Inmiddels is Friso Brugman al weer 14 jaar letselschade advocaat in Amsterdam en helpt bij slachtoffers van verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Door zijn ervaring en expertise is hij gespecialiseerd in complexe letselschade zaken.

 

 

 

mr. Hajar el Haddad

Mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat

Hajar El Haddad ging na haar rechtenstudie aan de Universiteit als letselschade jurist aan het werk bij een van Nederlands grootst rechtsbijstandsverzekeraars. Hier leerde zij het vak van letselschade jurist tot in de finesse. Omdat het altijd haar grote ambitie was om advocaat te worden, zette zij de stap naar de advocatuur en kwam zij terecht bij Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam.

Hajar El Haddad is een gepassioneerd letselschade advocaat die altijd een stap harder zet voor haar cliënten dan andere letselschade advocaten. Met haar kennis en kunde staat zij op ons kantoor letselschadeslachtoffers bij van aanrijdingen, bedrijfsongevallen en hondenbeten.

Onze cliënten aan het woord!

Na een ongeluk wilt u uiteraard geholpen worden door de beste letselschade advocaat die er is. Maar wie kan er nu beter vertellen wat ze van onze letselschade advocaten vinden dan onze cliënten? Daarom laten wij hieronder onze cliënten aan het woord.

Jakub Jaszczuk
Kimberly
“Zeker goed geholpen door mevrouw Moustaine En de zaak goed afgehandeld.”
Elly Uitslager
Top advocaten, Hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.”
Vikaash Mohan
“Goede ervaring, professioneel en duidelijk. De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend.”
Frank Witholt
“Ik werd zeer vriendelijk te woord gestaan door de receptioniste en al snel in contact gebracht met mijn advocaat mevrouw El Haddad. Ik ben echt oprecht zeer te spreken over haar vakkundigheid en de manier hoe ze je te woord staat. Daarnaast verschaft ze je van alle informatie wat je nodig hebt en stelt ze je gerust. Al met al een top ervaring!”

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar