Dan heeft u altijd recht op een schadevegoeding!
Bent u als zwakke verkeersdeelnemer (fietser of voetganger) aangereden?

Zwakke verkeersdeelnemer (fietser), altijd schadevergoeding!

Fietsers en voetgangers worden voor de wet gezien als een zwakke verkeersdeelnemer. Dit omdat als je als voetganger of fietser aangereden wordt, je tamelijk onbeschermd bent ten opzichte van een auto of scooter. Ook is de kans op letsel groot als je betrokken bent bij een fietsongeluk om als voetganger aangereden wordt.

Zwakke verkeersdeelnemers worden door de Nederlandse wet goed beschermd. Deze bescherming houdt in dat u als kwetsbare verkeersdeelnemer altijd recht op schadevergoeding hebt. Dit recht is onderwerp van dit artikel.

Naast recht op schadevergoeding heeft u bij een fietsongeval of ongeval als voetganger ook altijd recht op gratis juridische bijstand van een letselschade advocaat. Ook hier leest u in het vervolg van deze pagina meer over.

Wat is een zwakke verkeersdeelnemer?

Een bestuurder in een auto, vrachtwagen of scooter is goed beschermd tegen letsel. Zo heeft een auto tegenwoordig standaard 1 of meerdere airbags en zit de bestuurder “hoog en droog”. Als fietser of voetganger is dit anders!

Zeker als u betrokken bent bij een aanrijding tussen een auto en fiets of voetganger, is de kans op letsel groot. Zeker nu fietsers in Nederland niet verplicht een helm moeten dragen. Fietsers en voetgangers zijn dus kwetsbaar in het verkeer, anders gezegd, als je fietst in het verkeer of op de weg loopt, heb je voor de wet te gelden als een zwakke verkeersdeelnemer.

Hoe werkt de bescherming zwakke verkeersdeelnemer op grond van artikel 185 wvw?

U wordt als zwakke verkeersdeelnemer goed beschermd door de wetgever. Deze bescherming heeft betrekking op de letselschade die u bij een fietsongeluk of als voetganger kunt oplopen. Want de kans op letsel is bij een ongeluk op de fiets of als voetganger veel groter dan als iemand bij een auto ongeluk betrokken is.

De bescherming van een zwakke verkeersdeelnemer vinden wij in het eerste lid van artikel 185 wvw. Dit wetsartikel uit de Wegenverkeerswet luidt als volgt:

“Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of – indien er een houder van het motorrijtuig is – de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.”

Een lastig te doorgronden juridische tekst, die eigenlijk betekent dat als u als voetganger of fietser aangereden wordt door een auto of ander motorvoertuig, er altijd recht is op een schadevergoeding. Als de tegenpartij aansprakelijk is, maar ook als u zelf een verkeersfout maakt. Denk hierbij aan de situatie dat u geen voorrang verleent op de fiets of oversteekt op een plek waar het niet mag.

De werking van artikel 185 wvw voor kwetsbare verkeersdeelnemers

De uitwerking van artikel 185 Wegenverkeerswet voor kwetsbare verkeersdeelnemers is te vinden in het zogenaamde ‘Spoorboekje artikel 185 Wegenverkeerswet.” Hierin staat wanneer u op welke schadevergoeding recht heeft.

Kort samengevat houdt de beschermende werking artikel 185 wvw het volgende in:

 • bent u buiten uw schuld op de fiets aangereden of als voetganger gewond geraakt bij een aanrijding? Dan dient de schadeverzekering van de tegenpartij uw letselschade te vergoeden. Dit betreft de materiële schade en het smartengeld
 • is de schade (mede) ontstaan door een verkeersfout aan uw zijde? Dan ontvangt u in ieder geval 50% van uw letselschade vergoed. Maar ook de andere 50% kan vergoed worden op basis van de billijkheidscorrectie
 • indien uw kind tot 14 jaar aangereden door een auto wordt, dan wordt altijd de volledige materiële schade en het smartengeld vergoed

De enige voorwaarde voor toepassing van artikel 185 wvw is dat u als fietser of voetganger aangereden door een auto of ander motorvoertuig bent.

De billijkheidscorrectie ex artikel 6: 101 BW

In sommige situaties kan het niet redelijk of billijk zijn dat slechts 50% van de letselschade voor vergoeding in aanmerking komt. Bijvoorbeeld omdat u aan de aanrijding ernstig letsel of zelfs blijvend letsel overgehouden hebt. De gevolgen van de aanrijding zijn dan enorm voor u met een grote letselschade tot gevolg. U kunt dan mogelijk aanspraak maken op toepassing van de billijkheidscorrectie van artikel 6:101 BW.

Artikel 6:101 BW gaat over ‘eigen schuld’. Bijvoorbeeld omdat u op de fiets aangereden bent omdat u geen voorrang verleende. Op grond van artikel 6:101 BW blijft dan een deel van uw letselschade voor eigen rekening. Artikel 6:101 luidt namelijk:

“Wanneer de schade mede een gevolg is van een omstandigheid die aan de benadeelde kan worden toegerekend, wordt de vergoedingsplicht verminderd door de schade over de benadeelde en de vergoedingsplichtige te verdelen in evenredigheid met de mate waarin de aan ieder toe te rekenen omstandigheden tot de schade hebben bijgedragen, met dien verstande dat een andere verdeling plaatsvindt of de vergoedingsplicht geheel vervalt of in stand blijft, indien de billijkheid dit wegens de uiteenlopende ernst van de gemaakte fouten of andere omstandigheden van het geval eist.

Van belang voor toepassing van de billijkheidscorrectie is het gearceerde gedeelte. Ondanks dat in beginsel een deel van de schade voor eigen rekening komt, kan deze regel op grond van de billijkheid niet worden toegepast en ontvangt u alsnog een hoger percentage van uw letselschade vergoed. Zelfs een volledige schadevergoeding in mogelijk.

Of u in aanmerking komt voor toepassing van de billijkheidscorrectie hangt onder andere af van:

 • De ernst van de schade;
 • Ernst en aard van het letsel;
 • De vraag of het slachtoffer of de aansprakelijke partij verzekerd is;
 • persoon van het slachtoffer zelf (leeftijd, kwetsbaarheid etc.);
 • Ernst van de over en weer gemaakte fouten;
 • Verwijtbaarheid van de fouten van de kwetsbare verkeersdeelnemer en het motorvoertuig;
 • Het betriebsgefahr (inherente gevaar dat aan bepaalde activiteiten verbonden is. Het gebruik van een motorvoertuig brengt).

Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat

Heeft u letsel opgelopen als gevolg van een ongeluk? Bijvoorbeeld omdat de werkgever zijn zorgplicht geschonden heeft of bij een aanrijding? Op grond van de wet is er dan ook recht op gratis hulp van een letselschade advocaat.

Bij Brugman Letselschade advocaten vindt u de beste letselschade advocaten van Nederland. Onze letselschade advocaten zijn namelijk:

 • lid van de LSA, de vereniging van letselschade advocaten in Nederland
 • aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten
 • dragen diverse belangrijke keurmerken
 • hebben meer dan 10 jaar ervaring in het claimen van letselschade

Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en een advocaat van ons advocatenkantoor neemt direct contact met u op.

Wie is mijn letselschade advocaat?

Brugman Letselschade advocaten is een advocatenkantoor met meer dan 20 letselschade advocaten en letselschade juristen werkzaam in heel Nederland. Graag stellen wij een aantal van onze letselschade specialisten aan u voor!

 

"het mooiste aan mijn beroep vind ik dat ik echt een verschil kan maken voor een letselschadeslachtoffer."

Mr. Friso W. Brugman, LSA letselschade advocaat

Toen Friso W. Brugman in 1997 zelf letselschadeslachtoffer werd, kwam hij erachter dat de kwaliteit van belangenbehartigers op het gebied van het verhalen van letselschade slecht was. Daarom startte hij na zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam. Dit werd 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren op het gebied van letselschade.

Inmiddels is Friso Brugman al weer 14 jaar letselschade advocaat in Amsterdam en helpt bij slachtoffers van verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Door zijn ervaring en expertise is hij gespecialiseerd in complexe letselschade zaken.

 

 

 

mr. Hajar el Haddad

Mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat

Hajar El Haddad ging na haar rechtenstudie aan de Universiteit als letselschade jurist aan het werk bij een van Nederlands grootst rechtsbijstandsverzekeraars. Hier leerde zij het vak van letselschade jurist tot in de finesse. Omdat het altijd haar grote ambitie was om advocaat te worden, zette zij de stap naar de advocatuur en kwam zij terecht bij Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam.

Hajar El Haddad is een gepassioneerd letselschade advocaat die altijd een stap harder zet voor haar cliënten dan andere letselschade advocaten. Met haar kennis en kunde staat zij op ons kantoor letselschadeslachtoffers bij van aanrijdingen, bedrijfsongevallen en hondenbeten.

Onze cliënten aan het woord!

Na een ongeluk wilt u uiteraard geholpen worden door de beste letselschade advocaat die er is. Maar wie kan er nu beter vertellen wat ze van onze letselschade advocaten vinden dan onze cliënten? Daarom laten wij hieronder onze cliënten aan het woord.

Jakub Jaszczuk
Kimberly
“Zeker goed geholpen door mevrouw Moustaine En de zaak goed afgehandeld.”
Elly Uitslager
Top advocaten, Hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.”
Vikaash Mohan
“Goede ervaring, professioneel en duidelijk. De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend.”
Frank Witholt
“Ik werd zeer vriendelijk te woord gestaan door de receptioniste en al snel in contact gebracht met mijn advocaat mevrouw El Haddad. Ik ben echt oprecht zeer te spreken over haar vakkundigheid en de manier hoe ze je te woord staat. Daarnaast verschaft ze je van alle informatie wat je nodig hebt en stelt ze je gerust. Al met al een top ervaring!”

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar