Onze letselschade advocaten helpen u 100% kosteloos!
Lijdt u letselschade en morele schade na een ongeval

Morele schadevergoeding na ongeval claimen

Letselschade na een ongeval bestaat uit veel soorten letselschade bedragen. De meest hiervan zijn op geld waardeerbaar, zoals medische kosten en inkomensschade. Bij morele schadevergoeding is dit anders. Het is immers niet op geld waardeerbaar. Maar u heeft wel recht op een schadevergoeding bij morele schade. Onze letselschade advocaten helpen u graag bij het verhalen hiervan en dit doen wij altijd 100% gratis voor u. Hoe dit kan leest u hier!

Op deze pagina leest u wat morele schadevergoeding is, hoe morele schadevergoeding te berekenen en wat een letselschade advocaat voor u kan betekenen. Heeft u nog vragen voor onze letselschade specialisten? Of wilt u gratis juridische hulp bij letselschade? Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button. Wij helpen u graag!

Morele schadevergoeding, wat is het?

Als u door een auto aangereden bent of letsel op het werk hebt opgelopen, dan lijdt u schade. De meeste schade bestaat uit materiële schade zoals inkomensschade, medische kosten en hulp in het huishouden. Maar u lijdt door het ongeluk ook pijnklachten. En wellicht is er sprake van verkeersangst door een kop-staartbotsing. Daarnaast kunnen er andere mentale klachten ontstaan, boosheid en verdriet. Een ongeluk meemaken is ook niet niks. Zeker niet als je daarbij gewond bent of er klachten aan hebt overgehouden.

Morele schadevergoeding is een vergoeding voor alle gevolgen die het ongeluk op persoonlijk vlak voor u heeft. Het is niet op geld waardeerbaar en dit maakt morele schadevergoeding berekenen daarom ook heel lastig. Gelukkig heeft u echter na het meemaken van een aanrijding of bedrijfsongeval recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat. Deze zorgt ervoor dat de morele schadevergoeding berekend en verhaalt wordt.

Morele schadevergoeding staat ook bekend als immateriële schadevergoeding of smartengeld. Het wordt vaak naast en door elkaar gebruikt.

Morele schadevergoeding berekenen

Stelt u bent van achteren aangereden bij een kettingbotsing. Hierdoor zijn whiplashklachten als nekpijn, maar ook een verkeersangst ontstaan. Dit valt onder het smartengeld. Maar hoe moet je nu de morele schadevergoeding berekenen. Hoe waardeer je pijnklachten, verdriet en verkeersangst op geld?

Voor voornoemd probleem zijn een aantal oplossingen denkbaar. In het buitenland wordt aan letsel punten gegeven. Op deze manier wordt de immateriële schadevergoeding begroot. Morele schadevergoeding berekenen in Nederland gaat anders. Wij vergelijken de pijn, het leed en het verdriet in een specifiek geval met andere letselschade zaken uit het verleden. Op deze manier wordt het smartengeld vastgesteld. Deze letselschade zaken uit het verleden vinden wij in de smartengeldgids.

Voorbeeld morele schadevergoeding berekenen

Stel iemand raakt gewond bij een verkeersongeluk. Deze persoon is als fietser door een auto aangereden. Het gevolg is een botbreuk met als gevolg daarvan pijn. Er is ook een verkeersangst ontstaan en er is verdriet om het niet langer kunnen uitvoeren van een hobby. Deze persoon is 25 jaar.

Bij het berekenen van de morele schadevergoeding wordt nu in de smartengeldgids gezocht op iemand met zoveel mogelijk hetzelfde letsel en van de zelfde levenscategorie. Wordt aan deze persoon € 5.000,00 smartengeld betaald? Dan is dit het uitgangspunt bij het de smartengeldberekening.

Wilt u uw letselschade berekenen en weten op welke morele schadevergoeding u recht heeft? Bel direct een van onze letselschade advocaten: 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en vertel wat wij voor u kunnen betekenen.

5 veel gestelde vragen bij letselschade

Lijdt u letselschade door een achterop aanrijding, arbeidsongeval of hondenbeet? Onze letselschade advocaten informeren u graag. Hieronder vindt u het antwoord op 5 veel gestelde vragen over letselschade. Zit uw vraag er niet bij of wil u gratis hulp bij letselschade? Klik op bovenstaande button of bel gratis 0800 278 4626.

Wat is letselschade?

Letselschade is schade die geleden wordt omdat iemand bij een ongeluk gewond raakt of hieraan klachten overhoudt. Het bestaat uit materiële letselschade bedragen en smartengeld. De meest voorkomende letselschade bedragen zijn inkomensschade, medische kosten, een studievertraging en hulp in het huishouden. Daarnaast bestaat letselschade uit een immateriële schadevergoeding, een letselschade vergoeding voor niet op geld waardeerbare schade.

Wanneer recht op smartengeld?

Bent u gewond geraakt bij een aanrijding van achteren of bedrijfsongeval? Als u hier letsel, verwondingen of klachten aan overhoudt, dan is er recht op smartengeld. Dus zowel bij licht als zwaar letsel. Het enige wat u moet doen is aanspraak maken op een letselschadevergoeding. Dit doet een letselschade advocaat van ons kantoor automatisch voor u in de aansprakelijkheidsbrief.

Wat te doen bij aanrijding?

U bent aangereden door een auto, scooter of fiets. De vraag is dan wat te doen bij een aanrijding. Wij geven u graag 5 tips bij een aanrijding:

 • vul een schadeformulier in.
 • laat het schade-aanrijdingsformulier ondertekenen, het is dan een bewijsmiddel.
 • vraag getuigen om gegevens
 • maak foto’s van de schade
 • schakel een letselschade expert in voor een aansprakelijkstelling

Een aanrijding van achteren, wie is schuldig?

Een van de meest voorkomende aanrijdingen is een aanrijding van achteren. Maar wie is schuldig bij een kop-staart botsing of kettingbotsing? Dit is in de meest gevallen de achterop rijdende auto. In artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat namelijk dat bestuurders op de weg voldoende afstand moeten houden om een auto ongeluk te voorkomen.

Er zijn wel uitzonderingen op deze hoofdregel. Wordt het achterste voertuig afgesneden of remt het voorste voertuig plotseling zonder reden? Dan is bij een achterop aanrijding het voorstel voertuig schuldig en aansprakelijk.

Contact met een letselschade advocaat in de buurt

Lijdt u letselschade na een auto botsing of bent u als fietser aangereden door een auto? Onze letselschade advocaten verhalen kosteloos uw letselschade op de aansprakelijke persoon. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button voor hulp bij letselschade claimen.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Advocatenkantoor Brugman

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar