Laat u kosteloos adviseren door onze letselschade advocaten!
Heeft u recht op een letselschade uitkering en wia uitkering?

Letselschade uitkering en wia, hoe zit dat?

U bent betrokken geraakt bij een auto ongeluk, van de fiets gereden door een auto of arbeidsongeschikt geraakt na een bedrijfsongeval. In al deze situaties is er recht op een letselschade vergoeding als een ander aansprakelijk is. Maar bij arbeidsongeschiktheid ontvangt u na verloop van tijd ook een wia- uitkering. De vraag is dan hoe het zit bij een letselschade uitkering en wia. Heeft u ook recht op een schadevergoeding als u wia krijgt en waar moet u op leggen bij een letselschade uitkering en wia? Deze onderwerpen en meer is het onderwerp van deze pagina.

Heeft u recht op een letselschade uitkering en wia? Lijdt u schade door een ongeval in het verkeer, een ongeluk op het werk of bent u gebeten door een hond? Dan heeft u ook recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat. Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd volledig kosteloos. Bel voor gratis hulp bij letselschade 0800 2784626 (gratis) of klik op onderstaande button en vertel ons waarmee wij u kunnen helpen.

Letselschade uitkering en wia

Een letselschade uitkering bestaat uit diverse soorten schade. Een van deze schadeposten is wat wij noemen verlies aan verdienvermogen, oftewel inkomensschade door arbeidsongeschiktheid. Deze arbeidsongeschiktheid kan diverse oorzaken hebben, maar vaak is dit een aanrijding of een arbeidsongeval.

Het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid wordt uw loon meestal volledig of voor 90% doorbetaald. In het tweede ziektejaar wordt dit echter vaak nog maar 70% en ontstaat er altijd loonschade. Bent u 2 jaar arbeidsongeschikt? Dan kunt ontslag van de werkgever krijgen. U kunt dan een wia uitkering aanvragen.

Wordt de wia uitkering verleend, dan zult u zien dat u minder inkomen heeft dan u voor het ongeluk had. Het verlies aan inkomen maakt dan als zijnde letselschade onderdeel uit van uw letselschadevergoeding.

Berekenen letselschade uitkering bij wia

Indien u recht heeft op een wia uitkering als gevolg van een verkeersongeluk of ongeluk op het werk, dan ontstaat er dus inkomensschade oftewel loonschade. De vraag is dan hoe je een letselschade uitkering en wia berekend. Onze letselschade advocaten kunnen daar bij helpen.

Bij een letselschade uitkering en wia wordt een vergelijking gemaakt tussen het salaris dat u vóór het ongeluk verdiende en het inkomen na het ongeluk, bestaande uit de wia uitkering. Van belang zijn dan een aantal zaken:

 • is er sprake van wia of een iva uitkering
 • voor hoe lang is de wia uitkering verstrekt

In het geval van een wia uitkering ontvangt u namelijk 70% van het maatmaninkomen en bij een iva uitkering 75%. Daarnaast is de duur van de uitkering van belang voor het berekenen van de letselschade vergoeding.

Letselschade berekenen en wia

Letselschade berekenen bij een wia uitkering is niet eenvoudig. Daarnaast is het opletten geblazen! Een wia uitkering kent namelijk meerder varianten, de loongerelateerde wia uitkering en de vervolguitkering. De eerste wia uitkering is hoger dan de 2e. Houdt hier bij een letselschade uitkering en wia goed rekening mee!

Het gaat nog al eens mis in de praktijk bij een letselschade uitkering en wia. Daarom is het belangrijk om een goede letselschade advocaat in de arm te nemen. Deze weet waarmee rekening gehouden moet worden. U weet dan zeker dat u de schadevergoeding bij letsel ontvangt waar u recht op heeft.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Is een ander aansprakelijk voor uw letselschade, dan kunt schadevergoeding eisen, maar heeft u ook recht op de hulp van een gratis letselschade advocaat. Deze staat u bij het hele letselschade traject bij. Van het onderzoeken van de schuldvraag en het opstellen van een aansprakelijkheidsbrief tot het aanvragen van een voorschot op uw letselschadevergoeding en het onderhandelen met de verzekeraar over de hoogte van de schadevergoeding.

Kiest u voor een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor, dan helpen wij u bij de letselschade uitkering en wia uitkering. Wij berekenen de schade en zorgen er ook voor dat er met de toekomstige uitkeringen rekening wordt gehouden. Want de kans is aanwezig dat deze door wetgeving of een herkeuring lager worden. Hier moet bij de schadeafwikkeling rekening mee gehouden worden.

Op welk letselschade bedrag heb ik recht?

Inkomensschade is een van de schadeposten bij letselschade waar u recht op heeft. Maar op welk letselschade bedrag u recht heeft, hangt af van de gevolgen die het ongeluk voor u heeft. Is er bijvoorbeeld alleen sprake van loonschade, of is er ook een beperking op het gebied van het doen van het huishouden en onderhoud van uw woning? En worden er medische kosten gemaakt? Al deze letselschade bedragen komen voor vergoeding in aanmerking.

Naast alle materiële letselschade bedragen kunt u ook aanspraak op smartengeld maken. Een smartengeldvergoeding is een vergoeding voor pijnklachten na een ongeluk, angstklachten zoals angst in het verkeer of angst voor honden na een hondenbeet en voor psychisch letsel.

Contact met uw letselschade advocaat

Wilt u gratis rechtsbijstand bij uw letselschade uitkering en wia? Wilt u dat wij uw letselschade berekenen en claimen op de tegenpartij? Neem dan contact met onze letselschade experts op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en wij nemen nog dezelfde dag contact met u op om u te helpen bij uw letselschadeclaim.

 

mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat

Friso Brugman is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een verkeersongeval of bedrijfsongeval.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  Wat is een bedrijfsongeval?

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar