Fietsverkoper aansprakelijk voor fietsongeluk!
Fietsverkoper aansprakelijk voor letselschade
Een opmerkelijk vonnis van de Rechtbank Noord-Holland op 7 februari 2024. In haar vonnis houdt de rechtbank een fietshandel aansprakelijk voor de letselschade die een wielrenner aan een wielren ongeluk over heeft gehouden. Wat is er precies gebeurd en hoe is de rechtbank aan deze beslissing gekomen? Hoe zit het als je letselschade oploopt als gevolg van een fietsongeluk? U leest het in deze blog van letselschade advocaat mr. Friso Brugman.
Aansprakelijkheid fietsverkoper voor fietsongeluk
In deze letselschadezaak gaat het om een wielrenner die bij een fietswinkel een nieuwe wielrenfiets koopt. Daarnaast koopt deze fietser ook nog andere zaken zoals een helm en fietskleding. De fietswinkel geeft de fiets gemonteerd mee aan de fietser. Tot zover geen problemen. De wielrenner wil de fiets meenemen in zijn auto, maar dit blijkt niet te passen. Daarom verwijderd hij het voorwiel welke hij er zelf thuis weer aanzet.
De wielrenner maakt een aantal ritten met de fiets en rijdt er ruim 100 mee als het misgaat. Tijdens het fietsen schiet opeens het voorwiel van de fiets en valt de wielrenner voorover op de weg. Het gevolg van het wielren ongeluk is dat de wielrenner een hoge dwarslaesie oploopt, zenuwpijn, en een wond in zijn gezicht met als gevolg een groot litteken. Daarnaast breekt hij ook nog zijn kin en breken zijn voortanden af. Ernstig en blijvend letsel dus.
De belangenbehartiger van de fietser stuurt de fietswinkel een aansprakelijkheidsbrief waarin hij de winkel aansprakelijk stelt voor de letselschade die hij als gevolg van het fietsongeluk lijd en nog zal lijden. De letselschade verzekeraar van de fietswinkel, Achmea, wijst de aansprakelijkheid af en de de letselschade zaak komt bij de rechtbank in Noord-Holland terecht.
Uitspraak Rechtbank Noord- Holland
De rechtbank overweegt dat de fietshandel aansprakelijk is voor de letselschade van de wielrenner. De rechter geeft daarbij aan dat bij de verkoop van een fiets aan een consument productveiligheidsinformatie dient te worden verstrekt en dat deze informatie strekt tot om ongevallen te voorkomen. Er is dus sprake van een normschending (het niet verstrekken van het instructieboekje) en het doel van de norm, namelijk het voorkomen van een fietsongeluk. Omdat de schadeverzekeraar van de fietswinkel niet kon bewijzen dat het instructieboekje overhandigd was aan de wielrenner, is de fietswinkel aansprakelijk voor de letselschade van de fietser.
Er is nog hoger beroep mogelijk tegen de uitspraak van de Kantonrechter in deze gerechtelijke procedure. Het is op dit moment nog niet bekend of hoger beroep ingesteld zal worden.
De letselschadezaak van de Rechtbank Noord-Holland is bijzonder. Maar hoe zit het nu als iemand als fietser aangereden wordt? Kun je altijd letselschade claimen en wie is hiervoor aansprakelijk? Aansprakelijkheid voor een fietsongeluk is geregeld in diverse wettelijke regelingen. Van belang is om daarbij een onderscheid te maken tussen een ongeluk tussen een fiets en auto of ander motorvoertuig en een fietsongeluk tussen fietsers. Bent u als fietser aangereden door een auto, scooter of ander motorvoertuig? Dan wordt u door de wetgever goed beschermd tegen letselschade. Voor de wet is een fietser namelijk een “kwetsbare verkeersdeelnemer.” Als u immers als fietser aangereden wordt door een auto, dan is de kans op letsel groot. Een fietser is immers onbeschermd. Daarom kunt u altijd aanspraak op een letselschadevergoeding maken bij een fietsongeval, ook bij schuld aan een aanrijding. De regeling is te vinden in artikel 185 wvw en is als volgt: ✅ Bij een ongeluk tussen een fiets en auto waarbij de automobilist schuldig is, wordt alle letselschade van de fietser vergoed. ✅ Is het ongeluk (mede) het gevolg van een fout van de fietser? Dan wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed. ✅In het geval van een aanrijding met een kind van 14 jaar wordt de letselschade van het kind altijd 100% vergoed Het heeft dus altijd zin om een schadevergoeding te eisen als u als fietser aangereden bent door een motorvoertuig Gaat het om een aanrijding tussen fietsers, dan geldt het automatisch recht op schadevergoeding niet. Er is bij een fietsongeluk tussen fietsers alleen recht op schadevergoeding als de tegenpartij een fout heeft gemaakt. Dit wordt een onrechtmatige daad genoemd. In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Fietsers zijn dit niet. Aansprakelijkheid voor een fietsongeluk wordt wel gedekt door de WA- verzekering voor particulieren, ook wel AVP verzekering genaamd. Omdat deze verzekering niet verplicht is bestaat de kans dat er geen verzekering is waarop aanspraak gemaakt kan worden. Let hier dus goed op en ga na of de tegenpartij verzekerd tegen aansprakelijkheid is. Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten! Bent als fietser aangereden door een auto, scooter of andere fietser? Onze letselschade advocaten helpen u gratis bij het verhalen van uw letselschade. In de wet is namelijk opgenomen dat ook de kosten van een letselschade advocaat door de verzekeraar van de tegenpartij vergoed dienen te worden. Kiest u voor een ervaren en deskundige letselschade advocaat van ons advocatenkantoor dan:
Letselschade claimen na een fietsongeluk
Als fietser aangereden door een auto of ander motorvoertuig
Fietsongeluk tussen 2 fietsers
Wat doen onze letselschade advocaten voor u?
Brugman Letselschade Advocaten
Ons team van letselschade advocaten
Contact met een ervaren en deskundige letselschade advocaat
Wilt u ook de hulp van een ervaren en deskundige letselschade advocaat bij u in de buurt? Al meer dan 2500 verkeersslachtoffers gingen u voor. Met meer dan 15 afspraaklocaties door heel Nederland zijn wij ook altijd in de buurt. U krijgt altijd een gespecialiseerde letselschade advocaat toegewezen die bij u thuiskomt voor een persoonlijke intake en die u gedurende het gehele letselschade traject bijstaat.
Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. NIEUW: u kunt ons nu ook een bericht sturen via whatsapp, 7 dagen in de week van 7.00 uur tot 23.00 uur! U ontvangt dan direct een letselschade advies van een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor.