Laat u adviseren door onze letselschade advocaten!
bent u gewond geraakt door een fout van een werknemer?

Is een werknemer aansprakelijk voor schade toegebracht aan een ander?

U drinkt koffie in een restaurant als een serveerster of over hete koffie over u heen gooit met brandwonden tot gevolg. Of een collega die u met een heftruck aanrijdt. De vraag is dan of de werknemer aansprakelijk voor schade is of dat u de werkgever hiervoor kunt aanspreken. Een antwoord op deze vraag vindt u op deze pagina.

Op deze pagina wordt besproken:

Lijdt u schade door toedoen van een ander? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade na een ongeluk. Bel voor gratis letselschade advies en letselschade verhalen op de aansprakelijke partij 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en vertel ons wat u is overkomen. Wij nemen dan direct contact met u op.

Is een werknemer aansprakelijk voor schade?

Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt wordt vaak gezegd. Maar als hier hiervan het slachtoffer bent, dan kan een fout van een werknemer grote gevolgen hebben. Op persoonlijk vlak en financieel vlak. De vraag is dag of de desbetreffende werknemer aansprakelijk voor schade is.

Aansprakelijkheid voor een ongeval is geregeld in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel luidt als volgt:

“Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden. Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.”

Met andere woorden, als iemand een fout maakt en een ander hierdoor schade lijdt, dan is de persoon die de fout maakt gehouden de letselschade van het letselschadeslachtoffer te vergoeden. Ook als een werknemer een fout maakt is een werknemer aansprakelijk voor schade. U kunt de werknemer dus aansprakelijk stellen.

Maar is het wel verstandig om een werknemer aansprakelijk te stellen? Want wat als de werknemer aansprakelijk voor schade is, maar niet verzekerd is? Hier heeft de wetgever over nagedacht!

Is de werkgever aansprakelijk voor schade toegebracht door werknemer?

Een werknemer die schade aan een cliënt, leverancier of een collega toebrengt, kan dan wel aansprakelijk voor schade zijn, hij kan zich beroepen op artikel 6:170 BW. Dit artikel gaat over de aansprakelijkheid van de werkgever voor fouten gemaakt door een werknemer. Het artikel luidt:

“Voor schade, aan een derde toegebracht door een fout van een ondergeschikte, is degene in wiens dienst de ondergeschikte zijn taak vervult aansprakelijk, indien de kans op de fout door de opdracht tot het verrichten van deze taak is vergroot en degene in wiens dienst hij stond, uit hoofde van hun desbetreffende rechtsbetrekking zeggenschap had over de gedragingen waarin de fout was gelegen.”

Op basis van artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek is dus niet alleen de werknemer aansprakelijk voor schade, maar ook de werkgever. Als slachtoffer van letselschade kunt u dan rechtstreeks de werkgever aanspreken. Omdat werkgevers over het algemeen verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid, wordt uw letselschade door de verzekeraar van de werkgever betaald.

Bent u dus gewond geraakt of heeft u klachten als gevolg van een fout van een werknemer? Dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen. Er is dan namelijk sprake van werkgeversaansprakelijkheid.

Schakel gratis een letselschade advocaat in!

Voor het verhalen van letselschade kunt u gratis aanspraak maken op de hulp van een professionele belangenbehartiger. Dit kan een letselschade bureau of een letselschade advocaat zijn. Kiest u voor een letselschade advocaat van ons kantoor, dan regelen wij alles voor u, zodat u zich kunt richten op uw revalidatie na een ongeluk. Dit is wat wij voor u kunnen betekenen bij letselschade:

 • onderzoeken van de aansprakelijkheid
 • aansprakelijk stellen van de tegenpartij
 • bij erkenning aansprakelijkheid een voorschot vragen
 • een schadestaat opstellen
 • uw letselschade berekenen
 • eventueel inschakelen medisch adviseur en arbeidsdeskundige
 • discussiëren met de letselschadeverzekeraar
 • onderhandelen over de hoogte van uw letselschadevergoeding
 • zorgen voor een maximale slotbetaling van uw letselschade

Wie is mijn letselschade advocaat?

Brugman Letselschade advocaten is een advocatenkantoor met meer dan 20 letselschade advocaten en letselschade juristen werkzaam in heel Nederland. Graag stellen wij een aantal van onze letselschade specialisten in Amsterdam aan u voor!

"het mooiste aan mijn beroep vind ik dat ik echt een verschil kan maken voor een letselschadeslachtoffer."

Mr. Friso W. Brugman, LSA letselschade advocaat

Toen Friso W. Brugman in 1997 zelf letselschadeslachtoffer werd, kwam hij erachter dat de kwaliteit van belangenbehartigers op het gebied van het verhalen van letselschade slecht was. Daarom startte hij na zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam. Dit werd 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren op het gebied van letselschade.

Inmiddels is Friso Brugman al weer 14 jaar letselschade advocaat in Amsterdam en helpt bij slachtoffers van verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Door zijn ervaring en expertise is hij gespecialiseerd in complexe letselschade zaken.

 

mr. Hajar el Haddad

Mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat

Hajar El Haddad ging na haar rechtenstudie aan de Universiteit als letselschade jurist aan het werk bij een van Nederlands grootst rechtsbijstandsverzekeraars. Hier leerde zij het vak van letselschade jurist tot in de finesse. Omdat het altijd haar grote ambitie was om advocaat te worden, zette zij de stap naar de advocatuur en kwam zij terecht bij Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam.

Hajar El Haddad is een gepassioneerd letselschade advocaat die altijd een stap harder zet voor haar cliënten dan andere letselschade advocaten. Met haar kennis en kunde staat zij op ons kantoor letselschadeslachtoffers bij van aanrijdingen, bedrijfsongevallen en hondenbeten.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar