Onze letselschade advocaten helpen u 100% kosteloos!
Lijdt u schade door een gebroken rugwervel?

Letselschade door een gebroken rugwervel

Een zwaar verkeersongeluk of een val tijdens werk zijn veel voorkomende oorzaken van een gebroken rugwervel. Dit letsel kan grote gevolgen hebben, op persoonlijk gebied, maar ook financieel. Goede informatie is dan ook essentieel. Deze informatie vindt u op deze pagina.

Hieronder vindt u informatie over wat een gebroken rugwervel is, maar ook over de behandeling ervan. Onze medisch adviseur, een revalidatie arts, vertelt u hier graag meer over. Daarnaast vindt u op deze pagina informatie over letselschade als gevolg van een rugwervel. Wie is aansprakelijk voor de door u geleden schade en welke schade wordt naar Nederlands recht vergoed? Onze letselschade advocaat mr. Friso W. Brugman informeert u hierover op deze pagina.

Heeft u vragen over de behandelingen van een gebroken rugwervel of wilt u geheel vrijblijvend een gesprek over het verhalen van uw letselschade? Ons team van letselschade advocaten helpt u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade door een aanrijding of bedrijfsongeval. Bel voor een gratis letselschade advies of hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en wij nemen nog dezelfde dag contact met u op.

Wat vinden anderen van onze letselschade advocaten?

Uiteraard gaat u niet zomaar met een letselschade advocaat in zee maar wilt u weten wat anderen over uw letselschade advocaat zeggen. Hieronder vindt u een aantal recente reviews over ons kantoor.

Jacob 075Jacob 075
16:05 15 Jan 24
Echt een top bureau! Ik ben Zeer tevreden met mevrouw Hajar el Haddad. Ze is altijd erg betrokken geweest en gaat door tot de beste resultaat wordt behaald! Ook op momenten dat ik niet wist welke kant ik op moest, is mevrouw El Haddad er altijd voor mij geweest. 1 ding is zeker. Met mevrouw Haddad als advocaat sta je er nooit alleen voor en hoef je niet om te kijken. In letsel zaken is het naar mijn mening vooral belangrijk dat er iemand aan je zij staat die vecht tot het einde. Iemand die zich niet klein laat maken, en dapper strijd net of het haar/zijn eigen zaak is. Dit is bij mevrouw El Haddad zeker het geval. Ik wens niemand een ongeluk toe, maar als het je overkomt is mevrouw el Haddad de advocaat die je nodig hebt. Dat garandeer ik je!
Willem NourisWillem Nouris
09:03 11 Dec 23
Mijn vakantie naar Spanje nam een plotse wending toen ik een auto-ongeval meemaakte. Ik heb mijn vakantie moeten staken en ben helaas terug naar huis moeten gaan.Jurist MooyMan&Partners in arm genomen maar naar enige tijd kwamen ze er achter dat de zaak te groot voor hun was. Toen zoeken naar letselschade juristen en bij de heer Blanken terecht gekomen.Ik ben erg blij en opgelucht dat de heer Blanken mijn zaak wilde aannemen.De communicatie verliep vlot en hij hield mij goed op de hoogte van het verloop van de zaak. Met een mooi resultaat aan het einde.
T.H.OT.H.O
08:36 24 May 23
In één woord ''GEWELDIG''!!!Ik word sinds kort bijgestaan door W.Blanken (Willem Blanken Law) en wat een verademing!Letterlijk mijn redder in Nood!Na 3 jaar lang getouwtrek en niet begrepen, niet gehoord, niet gesteund en niet (echt) geholpen te worden door diverse ''lestelschadespecialisten'' de overstap gemaakt naar ''Brugman Letselschade Advocaten''.Tot de dag van vandaag ben ik hen (als zelfstandig ondernemer) eeuwig dankbaar dat ze mij hebben gekoppeld aan Dhr. W.Blanken en zijn zeer bekwame team van ( o.a. medisch en financieel) experts!!!Niet alleen heb ik nu rust, duidelijkheid, steun, (echte) hulp en perspectief in de gehele situatie, maar het aller belangrijkste is dat ik nu exact krijg waar ik recht op heb en Dhr. Blanken (in tegenstelling van de div. letselschadespecialisten) puur en alleen voor mijn belangen vecht en strijdt!Ik kan het iedereen aanraden die op zoek is naar (echte) hulp, duidelijkheid, rust en perspectief omtrent het (juridische en financiële) gedeelte van zijn of haar letselschadezaak!Je word (echt) gehoord, (echt) geholpen en (echt) begrepen!!
silvana ijsendijksilvana ijsendijk
17:27 18 Apr 23
Zeer positieve ervaring met dit advocatenkantoor. Heel fijn contact over en weer. Medewerkers heel kundig en professioneel.
Björn LanserBjörn Lanser
19:10 23 Feb 23
Gewoon top!
jakub jaszczukjakub jaszczuk
17:49 04 Jan 23
Zeer betrouwbaar, professioneel en nauwkeurig. Veel dank aan het hele team.
elly uitslagerelly uitslager
09:58 22 Oct 22
Top advocaten,hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.
Goede ervaring, professioneel en duidelijk.De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend. Mvg V
C ÖC Ö
21:29 28 Apr 22
Ik heb een positieve ervaring met dit advocaten kantoor.Mevrouw El Haddad heeft mij geholpen bij mijn letselschadezaak na een auto ongeluk. Ze is erg deskundig, vriendelijk, betrokken en behulpzaam. Altijd goed bereikbaar zowel per e-mail als telefonisch en heeft mij altijd goed op de hoogte gehouden over de stand van zaken. Ik raad Mevrouw El Haddad dan ook zeer zeker aan.Heel erg bedankt voor alles!!
Tobias MoonTobias Moon
17:34 28 Jan 22
Absoluut ongelofelijk! Ik ben overgestapt naar Brugman Letselschade na een zeer teleurstellende ervaring bij een ander advocatenkantoor. Het verschil in service, bekwaamheid en professionaliteit was ongelooflijk. Ik zou niet aarzelen om dit bedrijf aan te bevelen. Ik werd constant op de hoogte gehouden van de voortgang van mijn zaak, werd goed geadviseerd en had altijd het gevoel dat ik een sterke en ervaren bondgenoot aan mijn zijde had.Ik kan Mvr El Haddad en haar collega's niet genoeg aanbevelen of bedanken! Heel veel, heel veel dank 🙂
Roos van WinkelRoos van Winkel
10:19 09 Aug 17
Goede ervaring, professioneel en duidelijk. Gewoon normaal en niet met veel gedoe, de medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt, ook mijn werkgever hebben ze geholpen hun loonschade te verhalen. Kortom, positieve ervaring.
js_loader

Lees hier meer reviews van onze letselschade advocaten!

Wat is een gebroken rugwervel?

De wervelkolom van de mens loopt van het hoofd tot aan de stuit. De wervelkolom telt

 • 7 halswervels ter hoogte van de nek
 • 12 borstwervels
 • 5 lendewervels ten hoogte van de onderrug

Het doel van de wervelkolom is het ondersteunen  van het gewicht van uw lichaam. Ook maakt de wervelkolom het mogelijk dat u zich kunt bewegen. Het ruggenmerg loopt door de wervelbogen heen en bestaat uit zenuwen welke vanaf de hersenen naar onder andere de spieren en uw huid lopen.

Oorzaken gebroken rugwervel

Alhoewel uw rugwervels heel wat op kunnen vallen, kunnen ze ook breken. De oorzaken van een gebroken rugwervel zijn met name een ongeluk. Bijvoorbeeld in het verkeer. Door een harde klap kan er zoveel druk op de rug ontstaan dat een wervel breekt. Maar ook door bedrijfsongeval (een val van een ladder of steiger) kan er rugletsel ontstaan. Een andere oorzaak van een gebroken rugwervel is als er iets op uw hoofd valt.

Welke klachten ondervindt u bij een gebroken rugwervel?

Hoe weet u nu dat er een rugwervel gebroken is? Met andere woorden, wat zijn de symptomen van een gebroken rugwervel?

Uit de literatuur en de praktijk blijken de volgende symptomen van een gebroken rugwervel:

 • nekpijn of rugpijn
 • toename van pijn bij bewegen
 • hoesten, persen en niezen is pijnlijk
 • u heeft een bewegingsbeperking, bewegen doet veel pijn
 • het niet kunnen draaien van uw hoofd
 • tintelingen (in het geval ook de zenuwen beschadigd zijn)

Stabiele en instabiele gebroken rugwervel

Een gebroken rugwervel kan bestaan uit een stabiele breuk en een instabiele breuk. De behandeling wordt hierop aangepast. In het geval van een stabiele wervelbreuk is het ruggenmerg niet beschadigd. In het geval van een instabiele breuk kan het ruggenmerg wel beschadigen of kan de breuk verder inzakken waardoor de vorm van de wervelkolom verder verandert. Een instabiele breuk is meestal het gevolg van een val van grote hoogte of door veel druk op de rug. De belangrijkste oorzaken zijn hiermee een verkeersongeval of bedrijfsongeval. Maar ook een val thuis van de ladder of steiger kan een instabiele breuk tot gevolg hebben.

Een röntgenfoto en/ of CT scan is meestal noodzakelijk om uit te maken of een breuk stabiel of instabiel is. Het is vervolgens de neuroloog die bepaald welke behandeling er noodzakelijk is.

Welke behandelingen voor een gebroken rugwervel zijn er?

Welke behandeling plaatsvindt is dus afhankelijk van:

 • de plaats van de breuk
 • of de breuk stabiel is of instabiel

De behandeling van een stabiele breuk bestaat vaak uit bedrust met vervolgens fysiotherapeutische behandelingen. Soms dient ook een ondersteunend korset gedragen te worden. In het geval van een instabiele breuk volgt meestal een operatieve behandeling. Dit is vaak direct of enkele dagen na het ongeluk noodzakelijk, afhankelijk van de vraag hoe de conditie van het ruggenmerg is en of er ook sprake is van neurologische uitval.

Letselschade als gevolg van een gebroken rugwervel

Indien u aan een ongeval een gebroken rugwervel over heeft gehouden, dan schade ontstaan. De behandeling is immers vaak langdurig en u maakt allerlei kosten. Bijvoorbeeld kosten tijdens een ziekenhuisopname, het eigen risico en kosten voor behandelingen van de fysiotherapeut. Daarnaast kan er ook schade ontstaan, bijvoorbeeld loonschade door arbeidsongeschiktheid, schade door een studievertraging of kosten die u maakt voor verzorging en verpleging thuis, alsmede voor mantelzorg of een hulp in het huishouden.

De schade als gevolg van een gebroken rugwervel kan enorm oplopen en kan dus voor u grote financiële gevolgen hebben. Daarom is het verstandig om te onderzoeken of er iemand aansprakelijk gesteld kan worden voor uw letselschade. Maar wie is aansprakelijk voor letselschade en welke schade kan verhaald worden op de tegenpartij?

Aansprakelijkheid voor letselschade

Een gebroken rugwervel is meestal het gevolg van een verkeersongeval of bedrijfsongeval. De vraag is dan wie aansprakelijk is bij een dergelijk ongeval. In het geval van een auto ongeluk is dit de persoon die de verkeersfout gemaakt heeft. Dit op grond van artikel 6:162 BW. Maar wie schuldig is bij een verkeersongeval staat weer in andere wettelijke bepalingen:

 • artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Op basis van dit wetsartikel is schuldig aan een aanrijding en dus aansprakelijk de persoon die bij iemand achterop rijdt. Dus als gevolg van een kop-staart botsing of kettingbotsing.
 • artikel 5 Wegenverkeerswet. Hierin staat dat bestuurders zich niet dusdanig mogen gedragen op de weg dat er een risico op een ongeluk ontstaat. Bij een voorrangsfout, te hard rijden of bumperkleven is er dus op grond van dit artikel sprake van aansprakelijkheid voor het verkeersongeval.

Belangrijk is nog artikel 185 Wegenverkeerwet. Op grond van dit wetsartikel hebben voetgangers en fietser altijd recht op schadevergoeding als ze aangereden door een auto of ander motorvoertuig zijn, behoudens overmacht van de bestuurder van een auto. U leest er hier meer over!

Is u een bedrijfsongeval overkomen? Dan is de werkgever bijna altijd aansprakelijk voor de door u opgelopen schade. Dit op basis van de zorgplicht van een werkgever welke wij vinden in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Deze zorgplicht houdt in dat een werkgever er alles aan moet doen om een ongeluk van zijn of haar werknemers te voorkomen. In de praktijk betekent dit dat als er toch een arbeidsongeval plaatsvindt, u de werkgever aansprakelijk stellen kunt. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.

Wie is uw letselschade advocaat?

Bij ons advocatenkantoor werken momenteel 8 letselschade advocaten en 8 letselschadejuristen, ondersteund door juridisch medewerkers. Er zijn ook 2 LSA advocaten aan ons kantoor verbonden. LSA advocaat in een titel voor letselschade advocaten met meer dan 5 ervaring in het verhalen van letselschade na een auto ongeluk, fietsongeluk of bedrijfsongeval.

mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat
Hajar El Haddad
Senior letselschade advocaat

Hajar is een ervaren letselschade advocaat. Zij heeft meer dan 10 jaar ervaring in het verhalen van letselschade voor cliënten die slachtoffer zijn geworden van (onder meer) een verkeers- of bedrijfsongeval.

Contact

mr. Charlotte Stellingwerf, LSA advocaat
Charlotte Stellingwerf
Senior letselschade advocaat

Charlotte heeft zich de afgelopen jaren in toenemende mate gespecialiseerd in het letselschade- en aansprakelijkheidsrecht. Zij staat bekend om haar transparante, energieke en praktische aanpak.

Contact

De heer mr. Friso W. Brugman, letselschade advocaat
mr. Friso Brugman
Senior letselschade advocaat en kantooreigenaar

Oprichter van het kantoor en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade voor ondernemers en zwaar letsel.

Contact

Wilt u ons team ontmoeten? Neem dan eens een kijkje op onze website. Klik hier voor het gehele team van ons in letselschade gespecialiseerde advocatenkantoor!

Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat

Wilt u letselschade claimen na een aanrijding, bedrijfsongeval of omdat u gebeten door een hond bent? Indien een andere persoon aansprakelijk is, kunt u gratis aanspraak maken op juridische hulp van een letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten. Hoe het kan dat wij u gratis kunnen helpen leest u door op de link te klikken.

Mensen lezen ook:

💰welke letselschade bedragen worden vergoed

🚲 fietsongeluk

🚶‍♀️voetganger aangereden

🏍️scooter ongeluk

🏢 letselschade bureau

👨‍⚖️letselschade advocaat Groningen

🐕hondenbeet

🐎val van paard

Brugman Letselschade Advocaten

Wilt u net als inmiddels meer dan 2500 anderen gratis juridische hulp van 1 van onze ervaren en deskundige letselschade advocaten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Onze letselschade advocaten werken landelijk, u kunt dus altijd bij ons terecht, waar in Nederland u ook woont. Maar een letselschade advies of intakegesprek met een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor kan ook al tijd bij u thuis plaatsvinden.

Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en wij nemen direct contact met u op.

Let op: wij zijn dagelijks bereikbaar van 9.00 uur tot 21.00 uur!

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Neem vrijblijvend contact met ons op.
Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  Logo-Brugman-Wit

  Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

  Adres

  Brugman Letselschade advocaten
  Dick Ketlaan 2
  1687 CD Wognum

  Telefoonnummer

  0800 27 84 626

  E-mailadres

  contact@advocatenkantoorbrugman.nl

  Taalwisselaar