Onze letselschade advocaten adviseren en verhalen uw letselschade!
Wie is aansprakelijkheid bij letsel door schuld?

Aansprakelijkheid bij letsel door schuld

Een auto ongeluk omdat iemand bij u achterop rijdt, een fietsongeluk of een bedrijfsongeval. Als u letsel door schuld van een ander oploopt, dan is er recht op schadevergoeding. Maar hoe zit dat, aansprakelijkheid bij letsel door schuld? Wat doet een letselschade advocaat en op welke letselschade bedragen heeft u recht?

Wist u dat u gratis letselschade kunt laten vorderen door een letselschade advocaat van ons kantoor? Wij verhalen namelijk uw letselschade en de kosten van rechtsbijstand op de tegenpartij, vaak een schadeverzekering.

Lijdt u letsel door schuld van een ander en wilt u gratis letselschade eisen? Neem dan contact met onze letselschade advocaten op. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en vertel ons wat wij voor u kunnen betekenen. Wij helpen u graag.

Letsel door schuld na een verkeersongeval

Een van de meest voorkomende oorzaken van letsel is een verkeersongeval. Letsel door schuld bestaat bijvoorbeeld als gevolg van een kettingbotsing of omdat u als fietser aangereden door een auto wordt. Maar wie is schuldig bij een aanrijding en hoe zit dit met een fietsongeluk, kunt u dan altijd aanspraak maken op een letselschadevergoeding?

Aansprakelijkheid voor letsel door schuld is geregeld in diverse wettelijke regelingen. Ten eerst in artikel 6:162 BW, Dit artikel gaat over de onrechtmatige daad. Hierin staat kort samengevat dat aansprakelijk is de persoon die een fout maakt, bijvoorbeeld een verkeersfout waaraan u letsel overhoudt. Andere wetsartikelen die gaan over letsel door schuld zoals lichamelijk letsel door schuld zijn:

 • artikel 19 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens: “De bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.”
 • artikel 5 Wegenverkeerswet: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Aansprakelijk bij een verkeersongeval is dus de persoon die een kettingbotsing of kop-staartbotsing veroorzaakt, geen voorrang verleend of anderszins een verkeersfout maakt.

Letsel door schuld bij een fietsongeluk

Bijzonder is het als u als fietser aangereden wordt, bijvoorbeeld bij een aanrijding tussen een auto en fiets. Want hoe zit het dan met letsel door schuld? Want fietsers en voetgangers worden extra goed beschermd in Nederland tegen letselschade. Hoe zit dit nu precies?

Als u betrokken bent bij een fietsongeval en daarbij aangereden door een auto wordt, dan geldt de regeling van artikel 185 wvw. Hierin staat dat een motorvoertuig als een auto, scooter of motor, altijd gehouden is de schade te vergoeden van niet gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Dit zijn met name fietser en voetgangers.

Op grond van artikel 18 Wegenverkeerswet is er altijd recht op schadevergoeding als u als fietser aangereden wordt door een auto. Dit geldt ook als u als voetganger aangereden wordt. Maar u krijgt niet altijd een volledige schadevergoeding. Dit is alleen het geval als het letsel door schuld van de bestuurder van een motorvoertuig is ontstaan. Of als uw kind tot 14 jaar aangereden is.

Bent u op de fiets aangereden omdat u ten onrecht geen voorrang van rechts gaf of omdat u door een rood stoplicht reed? Dan ontvangt u ten minste 50% van uw letselschade vergoed. Een letselschade advocaat van ons letselschade advocatenkantoor adviseert u hier graag over.

Letsel door schuld bij een bedrijfsongeval

En val van een ladder of een heftruck ongeval, als u een bedrijfsongeval overkomt, is de werkgever hiervoor in de meeste gevallen aansprakelijk. Namelijk als dit letsel door schuld de werkgever ontstaat omdat deze zich niet aan zijn zorgplicht als werkgever heeft gehouden.

De zorgplicht van de werkgever is opgenomen in de wet en wel in artikel 7:658 BW. Dit wetsartikel schrijft voor dat een werkgever moet zorgen voor:

 • een veilige werkomgeving
 • voldoende toezicht op de werkzaakheden
 • afdoende veiligheidsinstructies.

De zorgplicht van een werkgever is zo streng, dan uit de rechtspraak blijkt dat een werkgever in bijna alle gevallen aansprakelijk voor letselschade is.

Letsel door schuld van de werkgever is dus eerder regel dan uitzondering en wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Soms ontstaat het letsel door schuld van een medewerker van de werkgever. Ook in deze situatie kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade. Net als in de situatie dat u tijdens werk een verkeersongeluk overkomt. Bijvoorbeeld omdat u werkt als vrachtwagenchauffeur, pakketbezorger of dat u als pizzakoerier wordt aangereden.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Is er bij u sprake van letsel door schuld? Dan kunt u schadevergoeding eisen. Bijvoorbeeld omdat u loonschade lijdt of medische kosten moet maken. Maar ook andere kosten en een smartengeldvergoeding komen voor vergoeding in aanmerking.

Naast dat u een letselschadevergoeding claimen kunt, maakt u ook aanspraak op gratis juridische hulp van een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor. Met meer dan 15 bezoekadressen door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij!

Lijdt u letsel door schuld en wilt u gratis hulp bij het verhalen van letselschade? Onze letselschade advocaten staan voor u klaar. Wij zorgen dat u volledig schadeloos gesteld wordt. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button voor hulp. Wij helpen u graag!

Wie is mijn letselschade advocaat?

Brugman Letselschade advocaten is een advocatenkantoor met meer dan 20 letselschade advocaten en letselschade juristen werkzaam in heel Nederland. Graag stellen wij een aantal van onze letselschade specialisten aan u voor!

 

"het mooiste aan mijn beroep vind ik dat ik echt een verschil kan maken voor een letselschadeslachtoffer."

Mr. Friso W. Brugman, LSA letselschade advocaat

Toen Friso W. Brugman in 1997 zelf letselschadeslachtoffer werd, kwam hij erachter dat de kwaliteit van belangenbehartigers op het gebied van het verhalen van letselschade slecht was. Daarom startte hij na zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam. Dit werd 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren op het gebied van letselschade.

Inmiddels is Friso Brugman al weer 14 jaar letselschade advocaat in Amsterdam en helpt bij slachtoffers van verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Door zijn ervaring en expertise is hij gespecialiseerd in complexe letselschade zaken.

 

 

 

mr. Hajar el Haddad

Mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat

Hajar El Haddad ging na haar rechtenstudie aan de Universiteit als letselschade jurist aan het werk bij een van Nederlands grootst rechtsbijstandsverzekeraars. Hier leerde zij het vak van letselschade jurist tot in de finesse. Omdat het altijd haar grote ambitie was om advocaat te worden, zette zij de stap naar de advocatuur en kwam zij terecht bij Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam.

Hajar El Haddad is een gepassioneerd letselschade advocaat die altijd een stap harder zet voor haar cliënten dan andere letselschade advocaten. Met haar kennis en kunde staat zij op ons kantoor letselschadeslachtoffers bij van aanrijdingen, bedrijfsongevallen en hondenbeten.

Onze cliënten aan het woord!

Na een ongeluk wilt u uiteraard geholpen worden door de beste letselschade advocaat die er is. Maar wie kan er nu beter vertellen wat ze van onze letselschade advocaten vinden dan onze cliënten? Daarom laten wij hieronder onze cliënten aan het woord.

Jakub Jaszczuk
Kimberly
“Zeker goed geholpen door mevrouw Moustaine En de zaak goed afgehandeld.”
Elly Uitslager
Top advocaten, Hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.”
Vikaash Mohan
“Goede ervaring, professioneel en duidelijk. De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend.”
Frank Witholt
“Ik werd zeer vriendelijk te woord gestaan door de receptioniste en al snel in contact gebracht met mijn advocaat mevrouw El Haddad. Ik ben echt oprecht zeer te spreken over haar vakkundigheid en de manier hoe ze je te woord staat. Daarnaast verschaft ze je van alle informatie wat je nodig hebt en stelt ze je gerust. Al met al een top ervaring!”

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar