Onze letselschade advocaten helpen u gratis!
Hoe ziet het stappenplan bij letselschade eruit?

Hoe ziet het stappenplan bij letselschade eruit?

U bent gewond geraakt of heeft klachten door een ongeval. Is een ander schuldig aan de aanrijding of is de zorgplicht van de werkgever geschonden, dan kunt u schadevergoeding eisen. Dit geldt ook bij een hondenbeet. Maar hoe ziet het stappenplan bij letselschade er uit? Onze letselschade advocaten leggen het u hieronder uit.

Een stappenplan bij letselschade bestaat uit ten minst 5 stappen. Deze worden hieronder besproken. Daarbij is het goed om te weten dat u tijdens uw letselschade zaak recht hebt op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat. Want letselschade claimen is niet eenvoudig.

Voor het gratis claimen van letselschade kunt u bij ons terecht. U wordt altijd geholpen door een ervaren letselschade advocaat met ruime ervaring op het gebied van letselschade.

Wilt u ook kosteloos hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Neem dan contact met onze letselschade experts op. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en wij gaan direct voor u aan de slag.

Stappenplan letselschade

Hieronder leest u alles over het stappenplan bij letselschade. Deze bestaat uit 5 belangrijke stappen die uw letselschade advocaat in een vaste volgorde afgaat. Het stappenplan bij letselschade ziet er als volgt uit:

  • onderzoek naar de schuldvraag en wie aansprakelijk is
  • het opstellen van een aansprakelijkheidsbrief
  • medisch traject
  • schadestaat opstellen en regelingsvoorstel doen
  • discussiëren met de verzekeraar en verhalen letselschade

Wie is schuldig bij een ongeluk?

Uiteraard is er alleen recht op een letselschade vergoeding als een derde schuldig is bij een ongeluk. Maar wie is dit dan en wat is het verschilt tussen een schuldaansprakelijkheid en risico aansprakelijkheid?

Bij een auto ongeluk of fietsongeluk is schuldig de partij die de verkeersfout maakt. Bijvoorbeeld het achterste voertuig bij een kettingbotsing en bij een fiets ongeluk de auto die geen voorrang geeft. We spreken dan van schuldaansprakelijkheid. In het geval van een achterop aanrijding is het achterste voertuig schuldig op grond van artikel 5 wvw (Wegenverkeerswet) of artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Hierin staat namelijk dat bestuurders voldoende afstand moeten houden. Maar ook bij een voorrangsfout is de persoon die van links komt schuldig omdat de verkeersregels geschonden worden.

Soms kan het zijn dat een fietser aangereden wordt door toedoen van de fietser zelf. De fietser is dan weliswaar schuldig aan het ongeluk, maar niet aansprakelijk. Hoe dit zit leest u verderop deze pagina.

In het geval van een bedrijfsongeval is de werkgever bijna altijd schuldig. Soms is hij zelfs schuldig terwijl hij niks aan het arbeidsongeval kan doen. Een werkgever heeft namelijk een zorgplicht jegens zijn werknemers, maar is ook schuldig en aansprakelijk als een collega u letselschade toebrengt en ook als u onder werktijd een verkeersongeluk overkomt. Omdat een werkgever hier geen fout maakt, wordt dit een risico aansprakelijkheid genoemd.

Van risico aansprakelijkheid is ook sprake in het geval van een hondenbeet. Dit gaat namelijk over aansprakelijkheid voor dieren. Artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat bezitters van dieren altijd schuldig en aansprakelijk zijn bij schade veroorzaakt door een dier. Dus ook al is de hond aan de lijn, als u gebeten door een hond wordt is de hondenbezitter schuldig en aansprakelijk.

Als fietser aangereden door auto

Bent u als fietser aangereden door een auto? Dan maakt het niet uit wie er schuldig is aan het fietsongeluk. De letselschade van de fietser wordt altijd (voor een deel) vergoed. De automobilist is dus altijd (gedeeltelijk) aansprakelijk. Dit geldt ook voor het geval u als voetganger aangereden wordt. Dit recht op schadevergoeding is opgenomen in artikel 185 wvw (Wegenverkeerswet):

  • wordt een fietser aangereden door een auto en is de automobilist schuldig aan een aanrijding, dan wordt vanzelfsprekend alle letselschade vergoed
  • is de fietser door rood gereden of verleende deze geen voorrang? Dan wordt ten minste 50% van de schade van een fietser vergoed
  • kinderen tot 14 jaar ontvangen altijd een volledige schadevergoeding bij een aanrijding op de fiets of als voetganger

Het opstellen van een aansprakelijkheidsbrief

Is bekend wie aansprakelijk is voor het ongeluk? Dan kan er een aansprakelijkheidsbrief opgesteld worden. Hierin staat wat er is gebeurd, waarom iemand aansprakelijk geacht wordt en welke letselschade er geleden wordt. Ook vindt er een stuiting van de verjaring plaats.

Het medisch traject

Onderdeel van het stappenplan bij letselschade is het medisch traject. Is er sprake van letsel, dan schakelen onze letselschade advocaten altijd een medisch adviseur in. Dit is belangrijk om het letsel in kaart te brengen, maar ook om vast te stellen welke klachten en beperkingen het letsel geeft. Voor nu, maar ook voor in de toekomst.

Soms is er sprake van ernstig letsel. Er kunnen zich dan ok voor de toekomst problemen voordoen. Bijvoorbeeld artrose bij een beenbreuk of polsbreuk. Dan wordt er bij ernstig letsel en/ of blijvend letsel vaak een medische expertise gestart. Dit is een onderzoek door een gespecialiseerde arts, bijvoorbeeld een neuroloog bij whiplash klachten of een orthopedisch chirurg bij een breuk. Deze stelt dan vast welke beperkingen het letsel geeft op de korte termijn en de langere termijn.

Schadestaat opstellen

Het stappenplan letselschade bestaat ook uit het opstellen van een schadestaat. Het letselschade slachtoffer lijdt na een ongeluk schade en heeft dan ook recht op schadevergoeding. Deze bestaat uit veel soorten schadeposten. Al deze letselschade bedragen worden door de letselschade advocaat op een schadestaat gezet. Voorbeelden van letselschade bedragen die op de schadestaat voorkomen zijn:

  • loonschade door arbeidsongeschiktheid
  • inkomensschade bij zelfstandig ondernemers
  • pensioenschade
  • studievertraging
  • medische kosten
  • reiskosten
  • hulp in het huishouden
  • ziekenhuiskosten bij een opname
  • smartengeld

Wilt u weten op welk letselschade bedragen u recht hebt en wilt u uw letselschade berekenen laten door een ervaren en deskundige letselschade advocaat bij u in de buurt? Neem dan contact met onze letselschade specialisten op. Wij helpen u graag.

Afwikkelingsvoorstel letselschade

Uiteindelijke zal de letselschade verzekeraar ia uw letselschade advocaat een afwikkelingsvoorstel letselschade doen. Dit betekent dat u een slotbetaling wordt aangeboden. Deze slotbetaling letselschade bestaat uit het totaal van de schadeposten op de schadestaat minus de voorschotten op uw letselschade vergoeding.

Bij het afwikkelingsvoorstel zal uw letselschade advocaat met de letselschade jurist van de verzekeraar discussiëren over de hoogte van uw schadevergoeding. Uiteindelijk zorgt de letselschade advocaat dat u een zo hoog mogelijke vergoeding van de letselschade ontvangt.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Wilt u gratis hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Onze letselschade advocaten helpen u gedurende het gehele stappenplan bij letselschade. Dit doen wij altijd 100% kosteloos voor u, de kosten van onze rechtsbijstand wort verhaald op verzekeraar van de aansprakelijke persoon.

Wilt u ook gratis hulp bij uw letselschade claim van een deskundige en ervaren letselschade advocaat? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of klik op onderstaande button en wij nemen direct contact met u op.

Donna van Klooster is 1 van de 15 letselschade advocaten van Brugman Letselschade Advocaten

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar