Hoe zit dat eigenlijk?
Aansprakelijkheid werkgever woon werk verkeer

Aansprakelijkheid werkgever woon werk verkeer

Een kettingbotsing, frontale botsing of verkeersongeval als fietser onderweg naar het werk. Hieraan kun je ernstig en zelfs blijvend letsel overhouden. De vraag die dan gesteld kan worden is, hoe zit het met aansprakelijkheid van de werkgever bij woon werk verkeer? Is de werkgever aansprakelijk of kan iemand ander aangesproken voor letselschade worden.

In deze bijdrage leest u alles over aansprakelijkheid van de werkgever bij woon werk verkeer. Wanneer is de werkgever aansprakelijk en voor welke schade kan hij aangesproken worden?

Heeft u vragen, wilt u een gratis letselschade advies of wilt u uw letselschade verhalen op de aansprakelijke partij? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Aansprakelijkheid werkgever woon werk verkeer, hoe zit dat?

Overkomt iemand op het werk een ongeluk, dan is in de regel de werkgever aansprakelijk voor de schade. Zowel de materiële als de immateriële schade worden dan vergoed. Tot enkele jaren geleden was het verder niet mogelijk om de werkgever aansprakelijk te stellen.

Een aantal jaren geleden werd de werkgeversaansprakelijkheid echter uitgebreid. Op basis van jurisprudentie (uitspraken van de rechter) werd de werkgever ook aansprakelijk geacht voor schade als gevolg van een verkeersongeval onder werktijd. Dus ben je als vrachtwagenchauffeur aangereden of als vertegenwoordiger betrokken bij een auto ongeluk of fietsongeluk, dan kun je voor de letselschade de werkgever aansprakelijk stellen.

Aansprakelijkheid van de werkgever voor verkeersongevallen is echter beperkt tot ongelukken die onder werktijd gebeuren. Dat zou betekenen dat er geen aansprakelijkheid werkgever voor woon werk verkeer bestaat. Maar dit is niet in alle situaties het geval. Daarnaast kunt u als verkeersslachtoffer toch bijna altijd aanspraak maken op een schadevergoeding. Ook bij woon-werkverkeer en ook zonder aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer.

De werknemersverzekering

Er zijn verzekeringen die de schade van werknemers vergoeden bij letselschade. Zo zijn er inkomensverzekeringen, maar ook speciale werknemersverzekeringen die letselschade vergoeden als een medewerker letsel oploopt, ook bij woon- werkgever. Dus ook al is er geen aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer, u kunt via een vrijwillige verzekering van de werkgever vaak toch een schadevergoeding vorderen.

Tegenpartij aansprakelijk stellen

Is u een ongeval tijdens woon-werk verkeer overkomen? In de meeste gevallen is de vraag of er sprake is van aansprakelijkheid van de werkgever voor woon- werk verkeer helemaal niet nodig. Namelijk indien u de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt voor de door u opgelopen letselschade. In dat geval kunt u een schadevergoeding eisen op de aansprakelijke partij.

Schadevergoeding eisen op de schuldige partij kan direct bij de autoverzekeraar en u heeft recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat om uw letselschade te verhalen.

Is een ander schuldig aan een aanrijding, zoals bij een kettingbotsing of kop- staart botsing? Dan heeft u recht op een volledige schadevergoeding. Deze bestaat uit de materiële schade en immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd. Een smartengeldvergoeding is bedoelt als compensatie voor pijnklachten en angstklachten na een aanrijding, bijvoorbeeld rijangst of een PTSS.

Materiële schadeposten bij letselschade

Materiële schadeposten zijn alle letselschade bedragen die op geld waardeerbaar zijn. De bekendste zijn wel de loonschade en medische kosten zoals het verplicht eigen risico. Maar ook andere schadeposten vallen onder de materiële letselschade:

  • pensioenschade
  • een studievertraging
  • kosten voor huishoudelijke hulp
  • reiskosten
  • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
  • reparatie- en vervangingskosten
  • kosten voor onderhoud van uw woning en/ of huis
  • verzorgingskosten en verpleegkosten

Eenzijdig ongeval

Er is niet altijd een tegenpartij om aansprakelijk te stellen bij een ongeluk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij eenzijdig ongeval. Ook in dit geval is er geen aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer en draagt u in beginsel zelf de opgelopen letselschade. Toch kan dit anders zijn, namelijk indien u in het bezit bent van een schade inzittendenverzekering, afgekort een svi- verzekering.

De svi- verzekering dekt alle letselschade, zowel de materiële letselschade als het smartengeld. Het grote voordeel van deze verzekering is dat u er succesvol een beroep op kunt doen, ongeacht de toedracht van het verkeersongeval. Dus ook bij een eenzijdig ongeval kunt u aanspraak op de svi- verzekering doen.

Ik heb zelf een verkeersongeluk veroorzaakt!

Soms word je even afgeleid of ben je net te laat met remmen. Het gevolg is dat u zelf een verkeersongeval veroorzaakt hebt. In beginsel is hiervoor niemand aansprakelijk te stellen. Ook is er geen aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer, dus kunt u ook niet de werkgever aansprakelijk stellen. Dit is alleen mogelijk als de aanrijding of het eenzijdig ongeluk onder werktijd plaatsvindt.

Ook in het geval van het zelf veroorzaken van een aanrijding kunt u echter wel aanspraak maken op een letselschade vergoeding op basis van de svi- verzekering!

Als voetganger of fietser aangereden?

Bent u als fietser aangereden of als voetganger? Dan kunt u ook bij woon-werkverkeer aanspraak maken op een letselschadevergoeding. Dit ondanks dat er geen aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer is. Op grond van artikel 185 wvw hebben aangereden fietsers en voetgangers namelijk altijd recht op schadevergoeding.

Deze bijzondere regeling van artikel 185 Wegenverkeerswet is in het leven geroepen op fietser en voetgangers als kwetsbare verkeersdeelnemers te beschermen tegen letselschade. De regeling ziet er als volgt uit:

  • de tegenpartij is aansprakelijk, u ontvangt 100% van de schade bij een fietsongeluk of aanrijding als voetganger vergoed
  • u heeft zelf een ongeluk tussen een auto en fiets of voetganger en auto veroorzaakt. De helft van uw schade wordt vergoed en u kunt zelfs aanspraak maken op een letselschadevergoeding van 100%
  • is uw kind tot 14 jaar aangereden door een motorvoertuig? Alle letselschade komt voor vergoeding in aanmerking. Zowel de materiële schade als het smartengeld

De enige voorwaarde voor een letselschadevergoeding bij een fiets ongeluk of ongeluk als voetganger is dat u aangereden door een auto of ander motorvoertuig wordt.

Wilt u weten of er aansprakelijkheid van de werkgever voor woon werk verkeer is of dat er op een andere rechtsgrond recht op schadevergoeding is? Neem dan contact op met onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat

Heeft u letsel opgelopen als gevolg van een ongeluk? Bijvoorbeeld omdat de werkgever zijn zorgplicht geschonden heeft of bij een aanrijding? Op grond van de wet is er dan ook recht op gratis hulp van een letselschade advocaat.

Bij Brugman Letselschade advocaten vindt u de beste letselschade advocaten van Nederland. Onze letselschade advocaten zijn namelijk:

  • lid van de LSA, de vereniging van letselschade advocaten in Nederland
  • aangesloten bij de Nederlandse Orde van Advocaten
  • dragen diverse belangrijke keurmerken
  • hebben meer dan 10 jaar ervaring in het claimen van letselschade

Wilt u ook gratis hulp van een letselschade advocaat bij u in de buurt? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en een advocaat van ons advocatenkantoor neemt direct contact met u op.

Wie is mijn letselschade advocaat?

Brugman Letselschade advocaten is een advocatenkantoor met meer dan 20 letselschade advocaten en letselschade juristen werkzaam in heel Nederland. Graag stellen wij een aantal van onze letselschade specialisten aan u voor!

 

"het mooiste aan mijn beroep vind ik dat ik echt een verschil kan maken voor een letselschadeslachtoffer."

Mr. Friso W. Brugman, LSA letselschade advocaat

Toen Friso W. Brugman in 1997 zelf letselschadeslachtoffer werd, kwam hij erachter dat de kwaliteit van belangenbehartigers op het gebied van het verhalen van letselschade slecht was. Daarom startte hij na zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam. Dit werd 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren op het gebied van letselschade.

Inmiddels is Friso Brugman al weer 14 jaar letselschade advocaat in Amsterdam en helpt bij slachtoffers van verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Door zijn ervaring en expertise is hij gespecialiseerd in complexe letselschade zaken.

 

 

 

mr. Hajar el Haddad

Mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat

Hajar El Haddad ging na haar rechtenstudie aan de Universiteit als letselschade jurist aan het werk bij een van Nederlands grootst rechtsbijstandsverzekeraars. Hier leerde zij het vak van letselschade jurist tot in de finesse. Omdat het altijd haar grote ambitie was om advocaat te worden, zette zij de stap naar de advocatuur en kwam zij terecht bij Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam.

Hajar El Haddad is een gepassioneerd letselschade advocaat die altijd een stap harder zet voor haar cliënten dan andere letselschade advocaten. Met haar kennis en kunde staat zij op ons kantoor letselschadeslachtoffers bij van aanrijdingen, bedrijfsongevallen en hondenbeten.

Onze cliënten aan het woord!

Na een ongeluk wilt u uiteraard geholpen worden door de beste letselschade advocaat die er is. Maar wie kan er nu beter vertellen wat ze van onze letselschade advocaten vinden dan onze cliënten? Daarom laten wij hieronder onze cliënten aan het woord.

Jakub Jaszczuk
Kimberly
“Zeker goed geholpen door mevrouw Moustaine En de zaak goed afgehandeld.”
Elly Uitslager
Top advocaten, Hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.”
Vikaash Mohan
“Goede ervaring, professioneel en duidelijk. De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend.”
Frank Witholt
“Ik werd zeer vriendelijk te woord gestaan door de receptioniste en al snel in contact gebracht met mijn advocaat mevrouw El Haddad. Ik ben echt oprecht zeer te spreken over haar vakkundigheid en de manier hoe ze je te woord staat. Daarnaast verschaft ze je van alle informatie wat je nodig hebt en stelt ze je gerust. Al met al een top ervaring!”

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

    Neem vrijblijvend contact met ons op.
    Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

    Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

      Logo-Brugman-Wit

      Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

      Adres

      Brugman Letselschade advocaten
      Dick Ketlaan 2
      1687 CD Wognum

      Telefoonnummer

      0800 27 84 626

      E-mailadres

      contact@advocatenkantoorbrugman.nl

      Taalwisselaar