Gratis hulp van een pro deo advocaat, hoe kan dat?
Gratis juridische hulp van een letselschade advocaat. Dat klinkt u wellicht wat raar in de oren. Maar toch is het zo, schakelt u een pro deo advocaat van ons kantoor in, dan kunnen wij u gratis bijstaan. Dit komt omdat er in de wet een speciale regeling is opgenomen in het geval u slachtoffer van een ongeval bent.
Deze regeling vindt u in artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat indien u schade aan een ongeval overgehouden hebt, de kosten van een letselschade advocaat of letselschade jurist voor vergoeding in aanmerking komt. De enige voorwaarde is dat iemand anders schuldig is aan het ontstaan van het ongeval. Bijvoorbeeld bij een kop staart botsing waarbij u van achteren aangereden bent. Of een bedrijfsongeval welke is ontstaan doordat de zorgplicht van de werkgever geschonden is.
Heeft een derde schuld aan het ongeluk, dan kunt u schadevergoeding eisen. Uw letselschade advocaat van ons advocatenkantoor regelt dit voor u en verhaalt naast uw letselschade ook de advocaatkosten rechtstreeks op de aansprakelijke partij!
Pro deo advocaat is iets anders van no cure no pay advocaat!
Een pro deo advocaat zoals een pro deo letselschade advocaat werkt volledig kosteloos voor u. Bij andere rechtsgebieden is er wel een eigen bijdrage, maar bij letselschade claimen is dit niet het geval omdat het recht op gratis juridische hulp in de wet is opgenomen. No cure no pay is echter iets volledig anders, ook al lijkt dit misschien hetzelfde.
Bij no cure no pay wordt u niet kosteloos geholpen door een advocaat, maar hoeft u de advocaat, zoals een arbeidsrecht advocaat of een letselschade advocaat alleen te betalen bij een positief resultaat. Wint u een rechtszaak, dan betaalt u dus de advocaat en meestal bent u veel duurder uit dan dat u het uurtarief van de pro deo advocaat betaalt.
In Nederland is het advocaten niet toegestaan om te werken op basis van no cure no pay. Deze vorm van prestatieloon is alleen toegestaan in letselschadezaken en dan ook nog eens in uitzonderingssituaties. Maar hoeft u in uw letselschadedossier niet naar de rechtbank, dan is no cure no pay in de meeste gevallen niet de beste optie. U heeft immers recht op gratis hulp van een letselschade advocaat als de tegenpartij aansprakelijk is!
Wanneer pro deo advocaat inschakelen?
In letselschadezaken hoeft u dus bijna nooit een pro deo advocaat in te schakelen. Uitzondering is bijvoorbeeld een medische aansprakelijkheidszaak omdat het lang kan duren voordat er een uitspraak komt over de aansprakelijkheid. Bij andere rechtsgebieden kan een pro deo advocaat echter wel nodig zijn omdat de advocaatkosten voor uw eigen rekening komen.
Kiest u voor een pro deo advocaat in Nederland, bijvoorbeeld een pro deo advocaat familierecht, dan vraagt uw advocaat een zogenaamde ’toevoeging’ aan. De desbetreffende advocaat wordt u dan “toegevoegd” op kosten van de overheid. Wel is er een inkomensafhankelijke eigen bijdrage verschuldigd. Dit bedrag is echter veel lager dan in het geval u de kosten van de advocaat zelf moet betalen.
Wanneer recht op een pro deo advocaat?
Niet iedereen heeft recht op een pro deo advocaat. Of u hiervoor in aanmerking komt hangt af van uw inkomen en vermogen. Wat de inkomensgrenzen zijn en welk vermogen u mag hebben om aanspraak te maken op door de overheid gefinancierde rechtsbijstand vindt u op de website van de RvR.