Waar heb ik recht op na een ongeluk?
Aansprakelijkheid bij letselschade

Aansprakelijkheid bij letselschade

Een ongeluk kan je zomaar overkomen. Door een auto ongeluk of een fiets ongeluk. Maar ook kan er letsel ontstaan door een bedrijfsongeval of een hondenbeet. Vaak gaat het oplopen van letsel gepaard met schade, dit wordt letselschade genoemd. Als hiervan sprake is, dan kun je schadevergoeding eisen.

Deze pagina gaat over aansprakelijkheid bij letselschade. Besproken worden de volgende onderwerpen:

Onze letselschade advocaten verhalen al meer dan 15 jaar letselschade voor slachtoffers van een ongeluk. Dit naar alle tevredenheid gezien onze reviews! Wilt u net als alle andere letselschadeslachtoffers die wij helpen een schadevergoeding claimen? Neem dan contact met ons op. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan nog dezelfde dag voor u aan de slag!

Aansprakelijkheid letselschade

Of er aansprakelijkheid is bij letselschade hangt af van wie er schuldig is na een ongeluk. Bij een verkeersongeluk is dit vaak snel duidelijk. Zo is op grond van artikel 19 RVV de achterop aanrijder schuldig aan een aanrijding van achteren. Bij een bedrijfsongeval is de aansprakelijkheid letselschade geregeld in artikel 7:658 BW. Op basis van dit wetsartikel is de werkgever aansprakelijk als de zorgplicht van de werkgever is geschonden. Zoals u hieronder zult lezen is dit bijna in alle gevallen zo.

Bent u door een hond gebeten? Dan geldt voor de schuldvraag artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel gaat over aansprakelijkheid voor dieren. Schuldig is in alle gevallen de hondenbezitter. Dit op basis van de risico aansprakelijkheid.

Hieronder gaan wij in op de aansprakelijkheid voor letselschade als gevolg van verkeersongevallen, een bedrijfsongeval en een beet van een hond.

Aansprakelijkheid letselschade door een verkeersongeval

Een bestuurder die u geen voorrang geeft, een kettingbotsing of kop-staartbotsing. U kunt zomaar betrokken raken bij een verkeersongeval. Vaak is de aansprakelijkheid voor letselschade duidelijk. Zo is de veroorzaker van een kop-staart botsing aansprakelijk voor uw letselschade. En wordt u bij een fiets ongeluk aangereden door een auto, dan is de automobilist aansprakelijk.

Het probleem bij een verkeersongeluk is echter dat er vaak discussie ontstaat over wie aansprakelijk is voor letselschade. Daarnaast kan een verzekeraar nogal eens betwisten dat uw letsel van het ongeluk afkomstig is. Dit is met name vaak zo bij een achterop aanrijding met whiplash klachten tot gevolg. Daarom is het goed dat u een aantal zaken goed regelt als u betrokken bent bij een aanrijding:

 • zorg ervoor dat u een schadeformulier invult
 • vul ook een aanrijdingsformulier in bij een fiets ongeluk
 • laat de tegenpartij het schade-aanrijdingsformulier tekenen
 • schrijf namen van eventuele getuigen op
 • ga met uw verwondingen en klachten altijd naar een arts
 • schakel direct na de aanrijding een letselschade advocaat in

Voetganger of fietser aangereden, altijd recht op schadevergoeding

Voetgangers en fietsers zijn bijzonder kwetsbaar in het verkeer. Wordt je immers als fietser aangereden door een auto, dan is de kans op ernstig letsel groot. Hetzelfde geldt als je als voetganger aangereden bent.

In de wet staat dat je moet bewijzen dat de tegenpartij schuldig is bij de aanrijding. Dit geldt echter alleen bij een auto ongeluk en niet bij een fietsongeluk. In artikel 185 WVW (Wegenverkeerswet) is namelijk het omgekeerde bepaald. Ben je als fietser aangereden of als voetganger? Dan is de automobilist schuldig en aansprakelijk voor letselschade van de fietser of voetganger.

Alleen als de automobilist bewijst dat de fietser of voetganger een verkeersfout heeft gemaakt hoeft diens verzekeraar niet de volledige letselschade te vergoeden. Maar ook in dit geval kan de fietser ten minste 50% van zijn letselschade vergoed krijgen. Een voetganger heeft recht op dezelfde compensatie bij letselschade. Bent u dus als voetganger of fietser aangereden door een auto of ander motorrijtuig? Dan is er altijd recht op schadevergoeding. Dit is een uitbreiding van de aansprakelijkheid letselschade.

Schadevergoeding letselschade bij bedrijfsongeval

Werkgevers zijn verplicht om een bedrijfsongeval zo veel als mogelijk te voorkomen. Dit wordt de zorgplicht van de werkgever genoemd. Gaat het toch fout en overkomt u op het werk een arbeidsongeval, dan is er aansprakelijkheid voor letselschade. Volgens de geldende jurisprudentie (rechtspraak) is een werkgever bijna altijd aansprakelijk voor letselschade. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.

Maar werkgevers zijn vaker aansprakelijk. Onder werkgeversaansprakelijkheid valt ook aansprakelijkheid letselschade voor:

 • een fout van een collega, bijvoorbeeld bij een heftruck ongeluk waarbij u aangereden wordt
 • in het geval u een verkeersongeluk onder werktijd overkomt.

Aansprakelijkheid voor letselschade na een bedrijfsongeval geldt niet alleen voor medewerkers in loondienst. Bent u als zzp’er aan de slag of overkomt u als uitzendkracht een bedrijfsongeval? Ook in deze gevallen is de opdrachtgever of werkgever aansprakelijk voor uw letselschade.

Als slachtoffer van een bedrijfsongeval hoeft u alleen aan te tonen dat u tijdens uw werk een ongeluk is overkomen. Daarnaast moet er door dit bedrijfsongeval letselschade zijn ontstaan.

Aansprakelijkheid letselschade door een hondenbeet

U kunt aan een hondenbeet een lelijke wond en ander letsel oplopen. Zo komen vaak open wonden voor, pijnklachten, een tetanus infectie, scheurwonden, spierbeschadiging en zenuwschade. Daarnaast kunt u ontsierende littekens oplopen na een hondenbeet, zelfs bij een oppervlakkige hondenbeet!

Aansprakelijkheid voor letselschade door een hondenbeet is geregeld in de wet. Hierin is opgenomen dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor letselschade. Na een hondenbeet is dus de hondenbezitter aansprakelijk voor letselschade. Het gaat om een zogeheten risico aansprakelijkheid. Dit betekent dat de hondenbezitter altijd aansprakelijk is. Ook als u met de hond aan het spelen was of als de hond aan de lijn liep. Schuld aan de zijde van de hondenbezitter is dus niet nodig.

Waaruit bestaat een letselschade vergoeding?

Is er aansprakelijkheid voor letselschade, dan kunt u een letselschade vergoeding eisen. Deze bestaat uit materiële schade en smartengeld. Dit zijn de letselschade bedragen waaruit een letselschadevergoeding kan bestaan:

 • schade door arbeidsongeschiktheid
 • pensioenschade
 • studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
 • zorgkosten die u thuis maakt voor verzorging en verpleging
 • smartengeld

Lees hier alles over smartengeld berekenen

Hoe kan het dat ik recht heb op een gratis letselschade advocaat?

Kiest u voor een letselschade advocaat van ons kantoor, dan helpen wij u gratis bij het claimen van uw letselschade. Is een derde aansprakelijk en heeft u letselschade, dan staat namelijk in de wet dat de redelijke kosten van rechtsbijstand door de letselschade verzekeraar vergoed worden. Onze letselschade advocaten werken dus altijd geheel kosteloos voor u bij letselschade als gevolg van een ongeval.

Wilt u ook aanspraak maken op gratis rechtsbijstand bij letselschade? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag. Bel 0800 278 4626 (gratis) of klik op onderstaande button en wij gaan direct voor u aan de slag.

Donna van Klooster is 1 van de 15 letselschade advocaten van Brugman Letselschade Advocaten

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar