Wij helpen u bij auto schade en letselschade
Op zoek naar een auto schade herstel bedrijf?

Wat is verplaatste schade bij letselschade?

Op grond van de wet heeft een letselschade slachtoffer recht op een schadevergoeding als een ander aansprakelijk is het ontstaan van een ongeval. Maar soms hebben ook anderen dan het slachtoffer schade als gevolg van dit ongeval. Dit wordt verplaatste schade genoemd en op grond van artikel 6:107 komt deze schade voor vergoeding in aanmerking.

De vraag is wat verplaatste schade nu precies is en hoe u deze kunt verhalen op de aansprakelijke partij. U leest dit en nog veel meer op deze pagina.

Wilt u gratis juridische hulp bij het verhalen van uw verplaatste schade? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade en verplaatste schade 0800 287 4626 of klik op onderstaande button en wij nemen direct contact met u op.

Wat is verplaatste schade?

Verplaatste schade vinden wij in artikel 6:107 van het Burgerlijk Wetboek. Dit wetsartikel luidt:

“Indien iemand ten gevolge van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is, lichamelijk of geestelijk letsel oploopt, is die ander behalve tot vergoeding van de schade van de gekwetste zelf, ook verplicht tot vergoeding van de kosten die een derde anders dan krachtens een verzekering ten behoeve van de gekwetste heeft gemaakt en die deze laatste, zo hij ze zelf zou hebben gemaakt, van die ander had kunnen vorderen.”

Met andere woorden, verplaatste schade is de schade die anderen dan het slachtoffer zelf lijden als gevolg van een ongeval zoals een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet. Hieronder worden de diverse soorten verplaatste schade besproken:

 • huishoudelijke hulp
 • verzorging en verpleging
 • shockschade
 • affectieschade
 • regres van werkgevers

Wat zijn de vereisten voor een vordering van verplaatste schade?

Alvorens de soorten verplaatste schade te bespreken, is het wel van belang om te weten wanneer er recht is op verplaatste schade:

 • Het letselschadeslachtoffer kan de aansprakelijke partij ook zelf aansprakelijk stellen voor de schade
 • de persoon die de verplaatste schade vordert is geen verzekeraar

Soorten verplaatste schade: huishoudelijke hulp

Een van de schadeposten bij letselschade is huishoudelijke hulp. Want door een verkeersongeval of arbeidsongeval is het mogelijk dat iemand het huishouden niet kan doen. Een letselschade slachtoffer kan er dan voor kiezen om een deskundige in te schakelen. Maar vaak is er sprake van mantelzorg, een familielid, vriend(in) of buurman/ buurvrouw die de huishoudelijke taken van het slachtoffer van een ongeval overneemt.

Deze mantelzorger helpt het slachtoffer vaak om niet, zonder een vergoeding. Hiervan zou de tegenpartij of diens verzekeraar dan baat bij hebben. Dat is niet redelijk en daarom biedt artikel 6:107 BW de mogelijkheid om via verplaatste schade een vergoeding te claimen.

Verplaatste schade bij verzorging en verpleging

Door een ongeval kan een slachtoffer van een ongeval ook hulp bij verzorging of verpleging nodig hebben. Soms komt hiervoor een thuiszorgmedewerker. Maar zeker bij kinderen bieden ouders deze zorg vaak voor kinderen. Hiervoor nemen ze tijd vrij van werk waarvoor vrije dagen opgenomen moeten worden. Deze worden in beginsel niet doorbetaald en hierdoor wordt schade geleden. Ook dit is verplaatste schade. De vraag is dan welke schade er vergoed wordt, de werkelijke schade of een vastgesteld bedrag. Dit is vastgesteld in het zogeheten Johanna Kruithof arrest.

Het Johanna Kruithof arrest

In het Johanna Kruithof arrest ging het om een meisje die op de basisschool thee aan leraren ging rondbrengen. Dit ging helemaal mis en het meisje kreeg hete thee over haar heen met letsel tot gevolg. Zij had als gevolg hiervan thuis verzorging nodig en haar ouders besloten deze hulp zelf te bieden en hiervoor vrije dagen op te nemen.

De ouders vorderde het werkelijk gederfde loon en de verzekeraar wilde dit niet betalen. Deze stelde zich op het standpunt dat het om gebruikelijke zorg ging en ze dus geen schadevergoeding hoefde te betalen. De rechter besliste uiteindelijk dat de kosten vergoed diende te worden, maar tot het bedrag dan een professionele verzorger kost en dus niet de werkelijke schade.

Verplaatste schade van werkgevers: regres

Op grond van de wet moeten werkgever 2 jaar lang een groot deel van het loon doorbetalen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dus ook bij letsel als gevolg van een ongeval. De werkgever moet het salaris dus doorbetalen zonder dat daar arbeid tegenover staat. Dit terwijl hij er niks aan kan doen dat het ongeval gebeurd is. Daarom biedt artikel 6:107a werkgevers de mogelijkheid om het netto doorbetaalde loon en de re-integratiekosten te verhalen op de aansprakelijke partij of diens schadeverzekering.

Shockschade

Verplaatste schade is eigenlijk de schade die een ander voor het slachtoffer gemaakt heeft. Dit is bij shockschade niet direct het geval, maar het is wel schade als gevolg van een ongeval van een ander. Shockschade is namelijk de schade die een ander dan het slachtoffer lijdt omdat deze direct geconfronteerd is met de heftige gevolgen van een ongeval van een ander. Bijvoorbeeld omdat iemand getuige is van een ernstig ongeval met letsel of overlijden tot gevolg.

Niet iedereen heeft recht op een shockschadevergoeding. Het gaat in de regel om een directe confrontatie van een naaste, zoals een familielid of goede vriend. Daarnaast is er alleen recht op shockschade als de schade is ontstaan door een erkend psychisch ziektebeeld, zoals een post traumatische stress stoornis.

Lees hier meer over shockschade

Affectieschade

Affectieschade is een smartengeldvergoeding voor anderen dan het verkeersslachtoffer of een slachtoffer van een bedrijfsongeval zelf. Het betreft een vast bedrag tussen de € 12.500 en € 20.000,00 waarvan de hoogte afhankelijk is van de band met het slachtoffer. Alleen familieleden en onder bijzondere omstandigheden andere naasten kunnen aanspraak maken op een affectieschadevergoeding.

Wilt u weten of u recht op affectieschade heeft? Hier leest u alles over affectieschade.

Gratis juridische hulp bij verplaatste schade

Wilt u de geleden verplaatste schade verhalen op de aansprakelijke persoon? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van letselschade en verplaatste schade. De kosten van rechtsbijstand verhalen wij op de aansprakelijke persoon of diens schadeverzekering. Bel voor gratis hulp bij verplaatste schade gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier op en wij nemen direct contact met u op!

Wie is mijn letselschade advocaat?

Brugman Letselschade advocaten is een advocatenkantoor met meer dan 20 letselschade advocaten en letselschade juristen werkzaam in heel Nederland. Graag stellen wij een aantal van onze letselschade specialisten aan u voor!

 

"het mooiste aan mijn beroep vind ik dat ik echt een verschil kan maken voor een letselschadeslachtoffer."

Mr. Friso W. Brugman, LSA letselschade advocaat

Toen Friso W. Brugman in 1997 zelf letselschadeslachtoffer werd, kwam hij erachter dat de kwaliteit van belangenbehartigers op het gebied van het verhalen van letselschade slecht was. Daarom startte hij na zijn studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam. Dit werd 1 van de enige gespecialiseerde advocatenkantoren op het gebied van letselschade.

Inmiddels is Friso Brugman al weer 14 jaar letselschade advocaat in Amsterdam en helpt bij slachtoffers van verkeersongelukken en bedrijfsongevallen. Door zijn ervaring en expertise is hij gespecialiseerd in complexe letselschade zaken.

 

 

 

mr. Hajar el Haddad

Mr. Hajar El Haddad, letselschade advocaat

Hajar El Haddad ging na haar rechtenstudie aan de Universiteit als letselschade jurist aan het werk bij een van Nederlands grootst rechtsbijstandsverzekeraars. Hier leerde zij het vak van letselschade jurist tot in de finesse. Omdat het altijd haar grote ambitie was om advocaat te worden, zette zij de stap naar de advocatuur en kwam zij terecht bij Brugman Letselschade Advocaten Amsterdam.

Hajar El Haddad is een gepassioneerd letselschade advocaat die altijd een stap harder zet voor haar cliënten dan andere letselschade advocaten. Met haar kennis en kunde staat zij op ons kantoor letselschadeslachtoffers bij van aanrijdingen, bedrijfsongevallen en hondenbeten.

Onze cliënten aan het woord!

Na een ongeluk wilt u uiteraard geholpen worden door de beste letselschade advocaat die er is. Maar wie kan er nu beter vertellen wat ze van onze letselschade advocaten vinden dan onze cliënten? Daarom laten wij hieronder onze cliënten aan het woord.

Jakub Jaszczuk
Kimberly
“Zeker goed geholpen door mevrouw Moustaine En de zaak goed afgehandeld.”
Elly Uitslager
Top advocaten, Hele goede contacten over en weer, Charlotte dankjewel voor alles je bent een topper en Friso dankjewel dat je mij attent maakte op de mogelijkheden.”
Vikaash Mohan
“Goede ervaring, professioneel en duidelijk. De medewerkers zijn vriendelijk en regelen snel waar je recht op hebt! Kortom, positieve ervaring. Voornamelijk mevrouw El Haddad heeft mijn dossier behandeld! Ze geven jou zaak de aandacht die het verdiend.”
Frank Witholt
“Ik werd zeer vriendelijk te woord gestaan door de receptioniste en al snel in contact gebracht met mijn advocaat mevrouw El Haddad. Ik ben echt oprecht zeer te spreken over haar vakkundigheid en de manier hoe ze je te woord staat. Daarnaast verschaft ze je van alle informatie wat je nodig hebt en stelt ze je gerust. Al met al een top ervaring!”

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar