Laat u gratis adviseren door onze letselschade advocaten
Heeft u letselschade en een bijstandsuitkering?

Letselschade uitkering en bijstandsuitkering

Heeft u recht op een schadevergoeding van letselschade en ontvangt u een bijstandsuitkering? Let dan goed op! De bijstand heeft een vangnetfunctie. Indien u een letselschadevergoeding ontvangt, dan kan dit gevolgen hebben voor uw bijstandsuitkering en zelfs leiden tot stopzetting van uw uitkering of verrekening.

Met een goed advies van een ervaren en deskundige letselschade advocaat zorgt u ervoor dat u bij letselschade en een bijstandsuitkering een maximale letselschade vergoeding ontvangt. Bel daarom met Brugman Letselschade Advocaten: 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag.

Letselschade bij bijstandsuitkering

Als u niet over voldoende middelen beschikt, dan heeft u recht op bijstand. U heeft alleen recht op een bijstandsuitkering als u zelf geen inkomen of vermogen heeft. Daarom spreken we bij bijstand over een vangnetfunctie. Ontvangt u een letselschadevergoeding? Dan heeft u voor de wet wel inkomen en vermogen. Stopzetting of terugvordering van de uitkering ligt dan op de loer. Met een goed letselschade advies kunt u dit zoveel als mogelijk voorkomen.

De regels omtrent bijstand is opgenomen in de Participatiewet. Hierin staat dat het gemeentes is toegestaan regels op te stellen over verrekening en terugvordering bij letselschade en bijstand. Gemeentes hebben daarbij een grote beleidsvrijheid. Dit betekent dat zij zelf mogen uitmaken of en zo ja in hoeverre een letselschade uitkering wordt verrekend met een bijstandsuitkering.

Wordt bij letselschade mijn bestandsuitkering verrekend?

Of een letselschade uitkering (deels) wordt verrekend met uw bijstandsuitkering verschilt sterk per gemeente. De gemeente heeft namelijk op het gebied van bijstand en letselschade beleidsvrijheid. Dit betekent dat zij zelf mogen bepalen of en in hoeverre een letselschade uitkering van invloed is op uw bijstandsuitkering.

Van groot belang is dat de gemeente weet waarop de letselschade uitkering ziet. Bijvoorbeeld op gemaakte kosten (eigen risico zorgverzekering, huishoudelijke hulp of inkomensverlies). De gemeente bepaalt per schadepost of deze van invloed is op uw bijstandsuitkering.

Letselschade en bijstandsuitkering, wat wordt verrekend?

Is de schadevergoeding bedoeld voor het betalen van specifieke kosten (zoals hulp in het huishouden of het verplicht eigen risico)? De schade heeft dan een bijzondere bestemming. Er zal in principe geen verrekening met de bijstandsuitkering plaatsvinden.

Soms doen gemeentes dit toch, ten onrechte! Onze letselschade advocaten zullen hier dan ook bezwaar tegen aantekenen. De letselschade vergoeding is immers bedoelt om specifieke letselschade bedragen mee te betalen.

Een vergoeding van inkomensschade mag wel worden verrekend met een schadevergoeding. De bijstand is immers bedoelt om in uw levensonderhoud te voorzien. Overigens zal inkomensschade bij een bijstandsuitkering niet veel voorkomen.

Bijstand en smartengeld

Als u gewond raakt bij een ongeval, dan heeft u recht op smartengeld. De vraag of een smartengeldvergoeding verrekend moet worden met uw bijstandsuitkering is niet eenvoudig te beantwoorden. Door haar beleidsvrijheid is dit bij iedere gemeente verschillend. De ervaring van onze letselschade advocaten is dat een deel en soms de het volledige smartengeld vrij te besteden is.

Zo weet onze letselschade advocaat in Amsterdam dat daar het smartengeld meestal volledig is vrijgesteld van verrekening en dus vrij besteedbaar is. Van onze letselschade advocaat in Utrecht weten wij dat daar weer volledig andere regels gelden.

Wilt u weten wat de regels in uw gemeente zijn of wilt u gratis juridische hulp bij letselschade claimen na een aanrijding, arbeidsongeval of hondenbeet? Onze letselschade advocaten helpen u graag! Bel 0800 278 46 26 (gratis) of vul ons contactformulier in. Een letselschade specialist van ons kantoor neemt dan dezelfde dag nog contact met u op.

Bijstandsuitkering en vermogen

Indien u een letselschade uitkering ontvangt, is ook van belang dat u maar een maximaal bedrag aan spaargeld (vermogen) mag hebben naarst een bijstandsuitkering. Ook dit verschilt sterk per gemeente. Laat u daarom goed adviseren door een erkende en ervaren letselschade advocaat van Brugman Letselschade Advocaten. Met meerdere afspraaklocaties zijn wij altijd dichtbij!

Laat u kosteloos adviseren door een letselschade advocaat

Heeft u recht op een letselschade vergoeding en heeft u een bijstandsuitkering? Neemt u dan contact op met de letselschade advocaten van Brugman Letselschade Advocaten. Wij adviseren en helpen u graag! Wist u dat onze rechtsbijstand altijd kosteloos is? Zowel uw letselschade als de kosten van rechtsbijstand worden verhaald op de aansprakelijke partij! U maakt voor onze hulp dus geen kosten!

Klik op onderstaande button of bel direct: 0800 278 4626 (gratis).

mr. Hajar el Haddad

Hajar is letselschade advocaat en gespecialiseerd in het verhalen van letselschade na een aanrijding of hondenbeet.

Letselschade opgelopen?

Doe onze test en ontdek of u in aanmerking komt voor schadevergoeding.

Brugman Letselschade Advocaten

Snel contact

Uw verhaal samen met ons bespreken, dat kan bij Brugman geheel vrijblijvend.

  Neem vrijblijvend contact met ons op.
  Vragen of bent u op zoek naar meer informatie?

  Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

   Logo-Brugman-Wit

   Rechtsbijstand nodig op het gebied van letselschade of overlijdensschade? Neem vrijblijvend contact op met Brugman Letselschade Advocaten!

   Adres

   Brugman Letselschade advocaten
   Dick Ketlaan 2
   1687 CD Wognum

   Telefoonnummer

   0800 27 84 626

   E-mailadres

   contact@advocatenkantoorbrugman.nl

   Taalwisselaar